Szarlotka sypana

Wyśmienita szarlotka sypana- ani okruszek nie zostanie do rana!

Dodany przez:

Szarlotka sypana

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • jabłka- 1/2 kg
  • cynamon- szczypta
  • kardamon- szczypta
  • mąka- 1 szkl
  • kasza manna- 1 szkl
  • proszek do piecz.- 2 łyżeczki
  • cukier- 1 szkl
  • masło- 1/2 kostki

Przygotowanie

  1. Desery, ciasta i dania w sam raz na przyjęcie do podania.
  2. Słodkości są moją specjalnością! Na pewno zapałacie do nich miłością!:)
  3. Jest to najszybsze ciasto na świecie- drugiego takiego przepisu nigdzie nie znajdziecie!
  4. Bierzemy pół kilograma jabłek, myjemy dokładnie,
  5. Lecz nie podjadamy, bo to nieładnie.
  6. Starannie obieramy, na tarce ścieramy
  7. I aż sok puszczą, cierpliwie czekamy.
  8. Dodajemy szczyptę aromatycznego cynamonu,
  9. A jak ktoś lubi, może być i odrobina kardamonu.
  10. Piekarnik włączamy i do 180 stopni nagrzewamy.
  11. W tym czasie w misce mąkę i kaszę manną mieszamy,
  12. Oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia dorzucamy.
  13. Szklankę cukru dosypujemy śmiało,
  14. Aby wszystkim łakomczuchom smakowało.
  15. Chcąc uzyskać świetne wyniki,
  16. Starannie łączymy wszystkie składniki.
  17. Średniej wielkości tortownicę masłem smarujemy
  18. Oraz bułką tartą posypujemy.
  19. Połowę suchej masy rozsypujemy na dnie
  20. I przepysznymi jabłkami przekładamy cudnie.
  21. Resztę przygotowanej masy wysypujemy doskonale,
  22. A na wierzchu cienkie plasterki masła układamy wytrwale.
  23. Ciasto przez ok.45 minut piec należy,
  24. Naprawdę, niech każdy mi uwierzy!
  25. Gdy od góry lekki brąz zacznie łapać,
  26. To już znak, że ślinka może zacząć nam kapać
  27. Fikamy z radości – deser gotowy,
  28. A więc już wszystko mamy z głowy!
  29. Pięknie do stołu nakrywamy
  30. I spokojniutko sobie zajadamy.
  31. Gdy nam żołądek na to pozwoli,
  32. Możemy się wreszcie najeść do woli.
deser jabłka Szarlotka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze