Szarlotka na grzankach

Ocena:

4.53 (144)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Szarlotka na grzankach to prosty deser, który wykonacie w mgnieniu oka. Z powodzeniem wykorzystacie nadmiar bułek.

Składniki:

  • jabłka  5 szt.

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • pomarańcze  1 szt.

  • cukier  150 g

  • masło  100 g

  • cynamon  0.5 łyżeczki

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • rodzynki  50 g

  • bułka pszenna typu paluch  16 kromek

Szarlotka na grzankach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Trzy jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem cytrynowym. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dolewamy ok. 100 ml wody, wsypujemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Do syropu wrzucamy jabłka i smażymy tak długo (pod przykryciem), aż powstanie pachnący, gęsty mus. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło z cynamonem i cukrem waniliowym.
  • Krok 2: Za pomocą pędzelka masłem cynamonowym smarujemy kromki bułki po obu stronach (trochę masła zachowujemy). Pozostałe dwa jabłka obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Prostokątną formę do zapiekania smarujemy grubo masłem. Kromki bułki smarujemy usmażonymi jabłkami i układamy jak dachówkę na przemian z cząstkami jabłek.
  • Krok 3: Polewamy wszystko resztą masła, posypujemy rodzynkami i wstawiamy do mocno rozgrzanego (do temp. 220°C) piekarnika na 10–15 min. Ciasto jest gotowe, gdy na powierzchni jabłek i grzanek powstanie złotobrązowy karmel.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne