Szafranowy ryż z warzywami

Ocena:

4.48 (180)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przepisy na dania jednogarnkowe - szafranowy ryż z warzywami

Składniki:

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • sól morska
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • 5 dag zielonej fasolki
  • brokuł
  • cukinia
  • 15 dag boczniaków
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Szafranowy ryż z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż  zalać  2  szklankami  wody,  posolić, dodać  szafran  lub  kurkumę  i  gotować ok.  20  min.
  • Fasolkę  oczyścić.  Brokuł podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na plasterki.  Boczniaki  i  pomidory  pokroić w kawałki.
  • Czosnek obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć boczniaki, dodać warzywa. Smażyć 10–15 min, przyprawić  solą  i  pieprzem.  Dodać  ryż, wymieszać, chwilę podgrzewać.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne