bardzo smaczna, mozna nią nakaramic druzyne piłkarska bo jest tak syta i wychodzi każdemu :)
Składniki:
paczka suchego ravioli z serem najlepiej tym plesniowym
ok 4-5 cebul
4-5 zabków czosnku
500gr pieczarek ale moze byc wiecej
sól
pieprz
oregano
2 duze kubki śmietany 18% (czasami 2 i pół)
oliwa
duzo startego sera gouda sam lub z np. gorgonzola lub parmezanem jesli wasz portfel na to pozwala
duze naczynie do zapiekania
Syta zapiekanka z ravioli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dzisiaj niestety w zapiekance nie jest uzyte ravioli bo nie dostałam go nigdzie w okolicy
za to w Lidlu było tortelini z serami wiec tez moze byc ostatecznie. Ravioli gotujemy al dente odcedzamy przelewamy woda. Cebule w kostke smażymy na patelni do miekkosci, osobno kroimy w talarki pieczarki i na oliwie tez smazymy az odparuje sok. Doprawic sola i pieprzem. Naczynie wysmarowac tłuszczem wsypac cebule i pieczarki, wymieszac wcisnac czosnek wymieszac. Doprawic. Wlac smietane, wymieszac. ma byc gesty sos. dodac ravioli, wymieszac dokładnie. Wsypac duzo! oregano. Smak ma byc smietanowo-czosnkowo-oreganowy. Do srodka scieram troche sera i mieszam wszystko. Doprawiam do smaku. Na gore starta gruba warstwa sera. Przykrywam i daje do piekarnika na 180C na jakies 15 minut potem odkrywam i dopiekam az ser sie zrumieni. Gotowe!
Zapiekanką ostatnio nakarmiłam 15 znajomych tyle tylko ze to naczynei wtedy było
pełne:)
Szkoda tylko ze te zdjecia nie sa takie okazałe trudno ja ładnie przedstawic, ale na