Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem

Ocena:

4.43 (217)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem to nie tylko sprawdzony sposób na kaszel i budowanie odporności. To także zdrowy dodatek do napojów, ciast i deserów. Jest delikatny i przyjemnie pachnie, więc doskonale sprawdzi się w sorbetach i koktajlach owocowych. Kwiaty tzw. mleczy zrywamy w maju i gotujemy z cukrem, zgodnie z tradycyjną recepturą. Dodatek tymianku sprawia, że syrop z mniszka jest jeszcze zdrowszy.

Składniki:

  • mniszek lekarski  1 kg

  • tymianek  2 gałązki

  • woda  1 l

  • cukier  1 kg

  • cytryna  2 szt.

Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kwiaty mniszka lekarskiego: odcinamy od łodyg. Krótko płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy do garnka.

  • Krok 2:

    Gotowanie: kwiaty zalewamy zimną wodą, dodajemy dwie gałązki tymianku i gotujemy przez 20 min. Zdejmujemy z kuchenki, studzimy i odstawiamy do lodówki na 24 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji).

  • Krok 3:

    Drugie gotowanie: następnego dnia ponownie podgrzewamy wywar z mniszka i tymianku. Po zagotowaniu, zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Przecedzanie: roztwór przelewamy przez podwójną gazę. Odciskamy kwiaty i zioła, aby wydobyć jak najwięcej soku.

  • Krok 5:

    Gotowanie syropu: do klarownego roztworu dodajemy cukier i wyciśnięty sok z cytryn. Wstawiamy na kuchenkę i od momentu zagotowania podgrzewamy na małym ogniu. Wielokrotnie mieszamy syrop, aby się nie przypalił. Po ok. 2 godz. powinien mieć półpłynną konsystencję.

  • Krok 6:

    Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem: jeszcze gorący przelewamy do słoików i zakręcamy.

Porady

  • Staramy się zrywać kwiaty z łąk, które znajdują się z dala od zanieczyszczeń i ruchliwych dróg. Możemy zebrać ich więcej, jednak na litrowy słoik wystarczy 1 kilogram, czyli ok. 300 kwiatów mniszka lekarskiego.
  • Biały cukier możemy zastąpić trzcinowym cukrem lub miodem.
  • Zamiast tymianku możemy dodać imbir, który również doskonale buduje odporność. Z kolei jako dodatek, obok soku z cytryny, sprawdzi się sok z pomarańczy, który zadba o bardziej złożony aromat.
  • Możemy odciąć nie tylko łodygi, ale także zielone części kwiatostanu. Nie musimy tego robić dokładnie – nie są one trujące i nie wpłyną negatywnie na smak.
  • Syrop możemy gotować dłużej niż 2 godz. – nawet do 4 godz. Jednak trzeba uważać, żeby nie zrobił się zbyt gęsty. Może się wtedy skrystalizować i trudno będzie wydostać go ze słoika.
  • Gotowy syrop z mniszka i tymianku przechowujemy w zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. Jest odpowiedni do spożycia przez 12 miesięcy.
  • Otwarty słoik należy przechowywać w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem – właściwości

Taki syrop to wzbogacona wersja miodu z mniszka. Jest bogaty nie tylko w witaminy i minerały, ale dzięki tymiankowi jeszcze skuteczniej zwalcza kaszel i oczyszcza górne drogi oddechowe. Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem jest chętnie stosowany w medycynie naturalnej:

  • działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie,
  • zwiększa odporność organizmu,
  • działa antyoksydacyjnie,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • pozytywnie wpływa na skórę, łagodzi podrażnienia,
  • przyspiesza proces gojenia się ran, 
  • poprawia apetyt, 
  • łagodzi napięcia i uspokaja.

Kiedy zrywać kwiaty i zioła na tymiankowy syrop z mniszka lekarskiego?

Najlepsze zbiory są w maju, kiedy kwiaty są jeszcze młode, ale już dobrze rozwinięte – zbyt dojrzałe mogą być gorzkie. Nie zbieramy mniszków lekarskich po deszczu. Najlepiej wybrać się po nie w słoneczny dzień przed południem.

Po zerwaniu kwiatów, oczyszczamy je na sucho z zanieczyszczeń i owadów. Warto odłożyć je na 2–3 godz., żeby ewentualne insekty same opuściły kwiaty.

Tymianek można uprawiać w domu i cieszyć się świeżymi gałązkami przez cały rok. Jednak najlepsze są młode pędy w okresie wiosenno–letnim. 

Jak wykorzystać syrop z mniszka i tymianku w kuchni?

Syrop możemy pić łyżeczką tak, jak inne leki. Warto jednak wykorzystać jego przyjemny kwiatowo–ziołowy aromat i zdrowotne właściwości w kuchni. Tymiankowy syrop z kwiatów mniszka z powodzeniem może dołączyć do grona innych dodatków kulinarnych, którymi:

Delikatny smak i aromat syropu doskonale komponuje się z owocami i słodkimi kremami w deserach oraz tortach. Jadalne są także liście mniszka, z których można przygotować sałatkę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne