Syrop z mięty

Ocena:

4.17 (292)

  • 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Syrop z mięty to pyszny i zdrowy dodatek do lemoniady, koktajli, drinków i deserów, a nawet wytrwanych dań. Latem znakomicie orzeźwia, a zimą doskonale pasuje do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. To także naturalny przepis na odporność, dlatego warto go mieć w spiżarni lub domowej apteczce. Podpowiadamy, jak zrobić najprostszy syrop miętowy.

Składniki:

  • cukier  500 g

  • świeża mięta  30 gałązek

  • woda  1 l

  • kwasek cytrynowy  10 g

Syrop z mięty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięta: listki wraz z łodyżkami opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy.  

  • Krok 2:

    Wywar: wodę zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Wrzucamy miętę. Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy go na 24 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji przepisu).

  • Krok 3:

    Syrop z mięty: odcedzamy wywar przed sitko przykryte gazą. Starannie odciskamy miętę, żeby odzyskać jak najwięcej aromatycznego płynu. Zagotowujemy syrop i rozlewamy go od razu do wyparzonych słoiczków lub butelek.  

Porady

  • Miętę można przed macerowaniem posiekać lub rozdrobnić za pomocą blendera. Szybciej uwolnią się wtedy jej soki. 
  • Zamiast kwasku można użyć soku z cytryny. Dodanie sproszkowanego produktu, który pełni funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza, gwarantuje jednak, że gęsty syrop z mięty nieco dłużej zachowa świeżość.  
  • Miętę pieprzową najlepiej zbierać w czerwcu, zanim zakwitną jej kwiaty. Roślinę warto hodować w przydomowym ogródku, ponieważ przydaje się nie tylko do zrobienia syropu, ale także do wzbogacania różnych dań wytrawnych i deserów. Jeden z jej gatunków można znaleźć także rosnący dziko na łąkach. Mięta polna jest mniej intensywna w smaku. Jeśli chcemy zrobić z niej napar lub syrop, zbierajmy ją w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg.   
  • Osoby ograniczające liczbę kalorii w diecie z pewnością zastanawiają się, jak zrobić syrop z mięty bez cukru. Jest to bardzo proste – wystarczy użyć zamiast niego niskokalorycznych słodzików, takich jak stewia lub ksylitol. Nie powodują one zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu, dlatego są polecane także cukrzykom.  
  • Niektórzy miłośnicy orzeźwiających napojów tworzą na bazie syropu różne mieszanki, na przykład łączą go z ogórkiem i kiwi. Dzięki temu powstaje sok z mięty pełen witamin i właściwości zdrowotnych. 
  • Syrop miętowy można wzbogacić innymi ziołami, na przykład melisą, która znana jest przede wszystkim ze swojego działania uspokajającego. Taki napój można dodać do herbaty zaparzonej przed snem.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego przyda się syrop z mięty? 

Syrop miętowy jest niezwykle uniwersalny. W odróżnieniu od innych naparów z leczniczych ziół przydaje się nie tylko jako suplement diety, ale także jako dodatek do różnych napojów i dań. Syrop z mięty i cytryny lub kwasku cytrynowego wzbogaci przepis na: 

  • lemoniadę – niezależnie od tego, czy przyrządzamy klasyczny orzeźwiający napój na bazie cytryny czy też eksperymentujemy z różnymi owocami. Syrop miętowy świetnie sprawdzi się na gorące, letnie dni. Można go dodać na przykład do lemoniady arbuzowej
  • herbatę owocową lub ziołową – mowa nie tylko o rozgrzewającym napoju na zimne wieczory, ale także o ice tea na upalne popołudnia. Za pomocą syropu miętowego można posłodzić na przykład mrożoną zieloną herbatę.  
  • deser – syropem warto polać takie gotowe przysmaki jak panna cotta lub miniserniczek na zimno. Można go też dodać do kremu na tort. 
  • drinki – z których najbardziej znany jest mintjulep na bazie burbona. Przepis na syrop z mięty przyda się także, jeśli będziemy chcieli przyrządzić bezalkoholowy drink grasshopper.  
  • sos miętowy do mięstradycyjny dodatek do jagnięciny, zwłaszcza w kuchni Bliskiego Wschodu. Zazwyczaj przyrządza się go ze świeżej mięty, ale można pójść na skróty i dodać do niego nieco syropu, żeby uzyskać głęboki smak i aromat. 
  • koktajle owocowe – o dowolnym smaku. Syrop miętowy doskonale uzupełni na przykład orzeźwiający koktajl z melona.  
  • dressing do sałatki – ziołowy sos z odrobiną słodyczy dobrze komponuje się z lekkimi sałatkami na bazie zielonych liści, takich jak szpinak, rukola lub pokrzywa. 

Syrop z mięty na zimę 

Syrop miętowy można wykorzystać od razu. Jeśli mamy zamiar zużyć go w ciągu kilku dni, wystarczy, że przechowujemy go w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Warto jednak przyrządzić go więcej i rozlać do buteleczek lub słoików. Można się wtedy delektować pysznym smakiem także w chłodniejszym okresie w roku – jesienią i zimą. Polecamy dodawać go do herbaty lub rozcieńczać z wodą. Nie trzeba go pasteryzować, bo zawiera naturalny konserwant, jakim jest cukier. Pamiętajmy jednak, że słoiki należy wyparzyć, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem i odwrócić dopiero wtedy, kiedy syrop całkowicie wystygnie. 

Syrop z mięty i cytryny przyda się w okresie przeziębień – podnosi odporność, łagodzi kaszel i infekcje dróg oddechowych, działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Poza tym poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Wykazuje także działanie uspokajające. Łagodzi migrenę, nerwobóle i bóle mięśniowe.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne