Sok z malin

Ocena:

4.22 (288)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sok z malin zrobiony w domu to naturalne lekarstwo, które przyda się w chłodniejsze dni. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, podnosi odporność i obniża poziom cholesterolu.  Idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, lodów i innych deserów. Wystarczą tylko 3 składniki, żeby móc cieszyć się tym wyjątkowym napojem. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na sok malinowy i podpowiadamy, jak go przechowywać zimą.  

Składniki:

  • maliny  1 kg

  • cukier  350 g

  • cytryna  1 szt.

Sok z malin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Maliny: delikatnie myjemy w zimnej wodzie i odsączamy. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Ugniatamy je za pomocą drewnianej łyżki, żeby puściły sok.  

  • Krok 2:

    Gotowanie: stawiamy garnek na małym gazie. Zagotowujemy masę owocową. Podgrzewamy ją, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10 minut. 

  • Krok 3:

    Sok z malin: przecedzamy zawartość garnka przez gęste sito lub gazę tak, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wyciskamy do niego cytrynę. Mieszamy. Przelewamy sok malinowy do słoików lub butelek.   

Porady

  • Z 1 kg malin otrzymamy około 750 ml soku. Warto przechowywać go w estetycznych butelkach z etykietką, które będą stanowić ozdobę domowej spiżarni. Do ich napełniania przyda się szeroki lejek, który uchroni kuchnię przed zabrudzeniem. Warto też zaopatrzyć się w stalową chochlę, która umożliwi dozowanie odpowiedniej porcji.  
  • Ile cukru dodać do soku z malin? To zależy, jak słodki efekt chcemy uzyskać. Przeciętnie powinno wystarczyć około 250 g na 1 kg owoców, ale wielbiciele słodkich napojów mogą dodać nawet 300–500 g cukru. Im będzie go więcej, tym gęstszy produkt otrzymamy. Jeśli chcemy uzyskać esencjonalny syrop z malin, możemy nawet wykorzystać proporcje 1:1. 
  • Sok malinowy da się też zrobić z mrożonych owoców. Można je od razu zaspać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce, żeby odtajały i puściły wilgoć.  
  • Przepis na sok z malin można urozmaicić różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się na przykład liście mięty. Dzięki nim uzyskamy orzeźwiający smak. Cukier warto zastąpić miodem, jeśli lubimy kwiatowe nuty zapachowe.   
  • Osoby na diecie redukcyjnej, które nie chcą odmawiać sobie słodyczy, mogą z powodzeniem wykorzystać erytrol lub ksylitol zamiast cukru. Są to niskokaloryczne zamienniki o niskim indeksie glikemicznym.   
  • Prosta receptura na napój z sezonowych owoców to sok z malin z sokownika parowego. Jest to specjalny garnek złożony z połączonych ze sobą naczyń. W jednym z nich umieszczamy owoce, w kolejnym znajduje się gotująca się woda, a do trzeciej części garnka spływa sok, który zlewamy za pomocą wężyka.    
  • Sok malinowy będzie doskonałym dodatkiem do zimowej herbaty. Taki napój świetnie prezentuje się w porcelanowej filiżance. To także słodka polewa do lodów, gofrów, naleśników i innych pysznych deserów
  • Co zrobić z owocami, które zostały po zrobieniu soku? Dodajmy je do domowych wypieków. Spróbujmy wykorzystać je na przykład do przepisu na ciasto czekoladowe z malinami. Z pulpy można także przygotować dżem lub gęsty sos.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sok z malin – właściwości 

Sok malinowy jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. W okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo jest przemarznąć i zachorować, warto sięgnąć do domowej spiżarni po przygotowane latem owocowe przetwory. Sok własnej roboty będzie znacznie zdrowszy niż ten dostępny na sklepowych półkach. Możemy być pewni, że jest pozbawiony sztucznych konserwantów i powstał ze świeżych owoców. Jest to szczególnie istotne, kiedy przygotowujemy go z myślą o dzieciach. 

Ze względu na wysoką zawartość witamin C i E oraz z grupy B sok z malin doskonale wspiera pracę układu odpornościowego. Zawiera także sporo magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, żeby w pełni korzystać z jego właściwości prozdrowotnych.  

Jak zrobić sok z malin na zimę? 

Jednym z przetworów, które warto przyrządzać w większych ilościach i przechowywać przez zimę, jest sok z malin. Przepis babci nakazuje ułożenie owoców na zmianę z warstwami cukru w słoikach i postawienie go w ciepłym miejscu. Stopniowo będzie się wtedy wytwarzał syrop. Proces ten może potrwać 2 dni. Trzeba uważać, żeby owoce nie zaczęły fermentować. To dosyć pracochłonny sposób, ale przyda się, kiedy szukamy przepisu na sok z malin bez gotowania. Tego typu słodkich przetworów zazwyczaj nie trzeba pasteryzować. Wystarczy trzymać się następujących zasad: 

  • Sprawdzamy, czy słoiki nie są wyszczerbione. Upewniamy się, że zakrętki nie są zardzewiałe lub wykrzywione.  
  • Bardzo ważne jest zamknięcie soku w szklanym naczyniu, kiedy jest jeszcze gorący. 
  • Wlewamy sok malinowy do dokładnie umytych i wyparzonych słoików, a następnie zakręcamy je i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.  
  • Sprawdzamy, czy wieczka się zassały. Jest to znak, że sok jest szczelnie zamknięty.  
  • Opisujemy słoiki (zaznaczamy datę przygotowania) i przenosimy je do chłodnego i zaciemnionego miejsca, takiego jak piwnica lub spiżarnia.  

Jeśli mamy wątpliwości, możemy dodatkowo przeprowadzić pasteryzację. Przyda się ona zwłaszcza wtedy, kiedy robimy sok z malin bez cukru, który jest naturalnym konserwantem. Można ją zrobić na dwa sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wrzącą wodą). 

Wypróbujcie także przepis na sok z aronii

Inne przetwory z malin 

Sezon na maliny trwa od lipca do września. Są to dosyć delikatne owoce, które nie przetrwają zbyt długo w lodówce, dlatego warto robić z nich różne przetwory i zatrzymać smak lata na dłużej. Możemy z nich przygotować między innymi: 

  • dżem malinowy – podobnie jak w przypadku innych przetworów tego rodzaju będą nam potrzebne jedynie dwa składniki, a mianowicie cukier i owoce. Zawierają one wystarczającą ilość pektyny, dlatego nie trzeba dodawać do nich żadnych zagęstników. Podgotowane we własnym soku maliny uzyskają konsystencję żelu, który można rozsmarować na kanapce lub naleśniku.  
  • ocet malinowy – owoce zebrane z krzaczka zalewamy żywym octem jabłkowym i odstawiamy na 2–3 tygodnie. Powstały płyn filtrujemy i umieszczamy w butelkach lub słoikach. Ocet z malin sprawdzi się między innymi jako składnik dressingów do sałatek.  
  • nalewka z malin – jest aromatyczna, słodka, pyszna i ma działanie rozgrzewające, ale potrafi też zawrócić w głowie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbaty lub aperitif.  

Sprawdźcie też nasze 3 pomysły na przetwory z malin

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne