4.48 (143)
Frytki z batatów to ciekawa, słodsza alternatywa dla tradycyjnej przekąski z ziemniaków. Ponieważ zostały przyrządzone w piekarniku, mają przyjemny aromat oliwy i ziół. Dzięki takiej obróbce termicznej tracą mniej wartości odżywczych i nie stymulują wzrostu cholesterolu. Warto posypać je świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakują z dipem czosnkowym. Podpowiadamy, jak zrobić frytki z batatów w piekarniku.
bataty (słodkie ziemniaki) 500 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżki stołowe
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
czosnek granulowany 1 łyżeczka
słodka papryka 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczki
sól 3 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
Słodkie ziemniaki: obieramy i myjemy. Małym nożykiem wycinamy wszystkie czarne punkty z miąższu. Frytki z batatów z piekarnika można też zrobić bez zdejmowania skórki. Trzeba je wtedy dokładnie wyczyścić za pomocą szczoteczki lub gąbki kuchennej z warstwą ścierną. Kroimy ziemniaki w plastry o szerokości około 1 cm, a następnie w słupki. Jeśli wyjdą bardzo długie, możemy je przekroić jeszcze na pół. Przelewamy je bieżącą wodą, po czym zostawiamy w lodowatej kąpieli na 30 minut (można pominąć, czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Ponownie opłukujemy i osuszamy. W ten sposób pozbywamy się z ziemniaków nadmiaru skrobi.
Ewa Niepytalska
Przyprawy: wlewamy oliwę do miseczki. Tłuszcz jest potrzebny, żeby frytki równomiernie się upiekły i zarumieniły. Można też wykorzystać dowolny olej roślinny, na przykład rzepakowy, lniany lub z awokado. Dodajemy suszony czosnek, oregano, słodką paprykę i pieprz oraz drobno posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy do połączenia składników.
Ewa Niepytalska
Przygotowanie do pieczenia: polewamy ziemniaki oliwą z przyprawami. Potrząsamy naczyniem lub przerzucamy słupki szczypcami, żeby dokładnie pokryły się marynatą. Następnie oprószamy je mąką ziemniaczaną. Ponownie mieszamy, równomiernie rozprowadzając skrobię. Wchłonie ona nadmiar wilgoci, dzięki czemu frytki będą chrupiące z wierzchu.
Ewa Niepytalska
Pieczenie: rozkładamy ziemniaki na blaszce wyłożonej pergaminem. Ważne jest, żeby się ze sobą nie stykały. Pieczemy w 220°C przez około 20–25 minut. Po upływie mniej więcej połowy czasu przekręcamy je szczypcami na drugą stronę. Kiedy się zarumienią, a miejscami zaczną już mocniej przypiekać, możemy wyjąć je z piekarnika.
Ewa Niepytalska
Podanie: oprószamy pieczone bataty gruboziarnistą solą i przekładamy do koszyczka na frytki lub na talerz wyłożony papierem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Możemy też udekorować je startym parmezanem i skropić oliwą truflową. Podajemy z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym.
Ewa Niepytalska
Porady
- Jak wybierać bataty? Skórka słodkiego ziemniaka powinna być jędrna, o ceglastym odcieniu. Unikajmy okazów, które mają przebarwienia lub obicia – mogą popsuć efekt.
- Przepis na frytki z batatów można urozmaicić dowolnymi przyprawami i ziołami. Do słodkich ziemniaków pasuje na przykład kurkuma, kmin rzymski, ostra papryka, majeranek, gałka muszkatołowa i cynamon. Warto wykorzystać także gotowe mieszanki przypraw orientalnych, takie jak garam masala.
- Możemy również przyrządzić frytki z batatów smażone na głębokim tłuszczu. Oprószamy je mąką i wrzucamy do rozgrzanego oleju (o temperaturze około 180°C). Odsączamy na ręczniku papierowym, po czym posypujemy solą i ulubionymi przyprawami.
Chrupiące frytki z batatów są świetną, samodzielną przekąską, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub potraw typu fast food. Można je podać obok:
Dobrą opcją na pożywny lunch są frytki ze słodkich ziemniaków podane jedynie z lekkim dodatkiem warzywnym, takim jak surówka z kalafiora lub młodej kapusty. Pasują do nich też liście sałat z dressingiem jogurtowym lub miodowym winegretem.
Pieczone frytki z batatów dobrze komponują się z wieloma różnymi sosami. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje:
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.