Swojski makaron

Najlepszy, bo swojski ;)

Dodany przez: afrodyta

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 6 jaj
  • 0,5 kg mąki

Przygotowanie

  1. Z mąki i jaj zagnieść ciasto. Jeżeli będzie klejące podosypywać mąki.
  2. Rozdzielić na 6 kulek, każdą obsypać mąką i rozwałkować na cieńkie placki i grubości 2 mm.
  3. Rozłożyć na ręczniku do lekkiego wyschnięcia.
  4. Po 2 godzinach pokroić placki na makaron, ręcznie bądź za pomocą maszynki.
  5. Gotowy makaron ułożyć znów na ręczniku do całkowitego wyschnięcia.
  6. Dobrze wyschnięty makaron można przechowywać w suchym miejscu nawet miesiąc.
  7. Najlepszy rosół jest właśnie z swojskim makaronem.
makaron obiad mąka jaja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze