Jest to bardzo dobre danie ponieważ nawet moim dzieciom to smakowało chociaż są bardzo wybredne
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
tłuszcz do naczynia żaroodpornego
marynata
1/4szklanki sosu sojowego jasnego
2 łyżki wytrawnego sherry
po łyżce cukru ciemnego trzcinowego
naturalnego miodu płynnego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej5 smaków
Schab z sosem sojowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotować marynatę czosnek zmiażdżyć dodać do pozostałych składników całość staranie w
wymieszać mięso włożyć do marynaty i zanurzyć dokładnie przykryć wstawić do lodówki na 8 godzin
następnie dokładnie osączyć pozostałą marynatę zachować schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika nagrzanego do 230-250 C piec 30 minut temperaturę piekarnika obniżyć do 180-200 C piec mięso 40-60 minut aż nabierze pięknej rumianej skórki w czasie pieczenia schab smarować zachowaną marynatą pieczeń można podawać na gorąco i zimno