Pstrąg w galarecie

Ocena:

4.34 (157)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Pstrąg w galarecie to przystawka, którą możecie przygotować na Wigilię lub inne rodzinne uroczystości. Lekkie danie rybne doskonale smakuje także latem, polane sokiem z cytryny i podane z kromką świeżego pieczywa. Poniżej znajdziecie łatwy przepis, który nie wymaga żmudnych przygotowań. Zobaczcie, jak zrobić galaretę z pstrąga na bazie filetów gotowanych z jarzynami.

Składniki:

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  50 g

  • cebula  1 szt.

  • woda  750 ml

  • ziele angielskie  5 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • pstrąg  1 kg

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • białka  3 szt.

  • sok z cytryny  15 ml

  • żelatyna  10 g

  • groszek konserwowy  50 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Pstrąg w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wywar: obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę opalamy nad palnikiem (możecie użyć opalarki do crème brûlée). Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotujemy ok. 60 min, aż warzywa będą miękkie.

  • Krok 2:

    Filety z pstrąga: myjemy, nacieramy odrobiną soli i wkładamy do wywaru. Gotujemy przez 10 min. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę przy pomocy łyżki cedzakowej, aby filety się nie rozpadły. Pstrąga kroimy na kawałki i układamy w salaterkach.

  • Krok 3:

    Klarowanie wywaru: z garnka wyjmujemy warzywa i przekładamy do osobnego naczynia. Wywar doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W osobnej miseczce ubijamy białka i wlewamy je do wywaru. Dodajemy także sok z cytryny. Całość gotujemy przez 5 min, po czym zestawiamy garnek z kuchenki i przecedzamy przez gazę do drugiego garnka.

  • Krok 4:

    Żelatyna: do oczyszczonego, ale nadal gorącego wywaru dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy do przestygnięcia.

  • Krok 5:

    Układanie w salaterkach: do filetów z pstrąga dokładamy pokrojoną w plasterki gotowaną marchewkę, groszek i natkę pietruszki. Wszystko zalewamy zimną i gęstą, ale jeszcze nie do końca ściętą, galaretką. Odstawiamy do lodówki, aby galareta z pstrąga stężała.

Porady

  • Sprawdźcie proporcje na opakowaniu z żelatyną. Dostosujcie je do ilości wywaru, który uzyskaliście na końcu – po wyjęciu, ryby, warzyw i sklarowaniu. Na 750 ml wywaru potrzebujecie 10 g żelatyny, czyli 1 czubatą łyżkę.
  • Do pstrąga w galarecie możecie dodać także gotowane jajka, a zamiast groszku – kukurydzę.
  • Wywar możecie przecedzić przez podwójnie złożoną gazę lub czystą tetrę.
  • Żelatyny nie można gotować, bo straci swoje właściwości. Do jej rozpuszczenia wystarczy temperatura 50°C.
  • Gotowe galaretki z pstrągiem w salaterkach przykryjcie folią aluminiową. Dzięki temu nie przejdą smakiem innych produktów, które trzymacie w lodówce.
  • Jeśli wolicie, możecie przygotować pstrąga w galarecie na jednym dużym półmisku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczony pstrąg w galarecie

Galaretką możecie zalać również pieczonego pstrąga. Świetnie smakuje upieczony w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego, koperku i cytryny. Jeśli kupiliście pstrąga w całości, trzeba wypatroszyć rybę i ewentualnie oskrobać z łusek.

Po upieczeniu wystarczy otworzyć rybę wzdłuż nacięcia i wtedy z łatwością można wyjąć cały kręgosłup. Pstrąg w galarecie nie może mieć ości i skóry – należy więc ostrożnie przełożyć filety do salaterek.

Wywaru z samych warzyw nie trzeba klarować.

Galareta z pstrągiem – dodatki

Gotowana marchewka, zielony groszek, natka pietruszki – to dodatki, które bardzo dobrze pasują do pstrąga w galarecie, ale z czasem mogą się znudzić. Dlatego poniżej podajemy listę alternatywnych składników:

  • kolorowa papryka i kukurydza – zatopione w galaretce sprawią, że potrawa będzie wyraźnym akcentem na stole,
  • rodzynki lub żurawina – dodadzą rybie delikatnej słodyczy,
  • gotowane jajka – dzięki nim pstrąg w galarecie będzie bardziej sycący.

Do potrawy obowiązkowo trzeba podać pokrojoną w „ósemki” cytrynę – to idealna porcja do wyciśnięcia. Do pstrąga w galarecie pasuje też sos chrzanowy lub domowy majonez.

Pstrąg w galarecie vs tradycyjny karp

Pstrąg to ryba słodkowodna, która poławiana jest najczęściej w górnych odcinkach rzek o dużym nurcie. Woda na tych odcinkach jest więc bardzo czysta, dlatego ryby, które w niej żyją, są zdrowsze od tych, których łowiska znajdują się w mniej wartkich rzekach lub jeziorach.

Z kolei karp pochodzi ze sztucznych hodowli. Pojawił się na polskich stołach w latach 50., kiedy dostęp do innych ryb był utrudniony. Władze PRL zapewniały jednak, że karpia na polskiej Wigilii nie zabraknie. Tradycja się przyjęła i do tej pory na stołach serwowane są potrawy z tej ryby – nie tylko w postaci smażonego karpia, ale także karpia faszerowanego lub karpia w galarecie.

A dlaczego kupowano żywego karpia? Bo logistycznie łatwiej było przewieźć żywe ryby niż przetworzone.

To może Cię zainteresować

18-25 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-18% na zakupy za min. 199 zł
-18% na zakupy za min. 199 zł
Oferta dostępna na sephora.pl... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
+
-18% na zakupy za min. 199 zł
Online

Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY18
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne