Świąteczny kompot z suszonych owoców idealny na wigilię

Świąteczny kompot z suszonych owoców idealny na wigilię. Słodzony miodem kompot z suszonych śliwek, moreli, fig, jabłek i gruszek z pomarańczą i przyprawami korzennymi.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 60 g suszonych śliwek
    90 g suszonych moreli
    30 g rodzynek
    50 g suszonych fig
    1 suszone jabłko
    1 suszona gruszka
    1 pomarańcza
    skórka z ½ cytryny
    kilka goździków
    gwiazdka anyżu
    laska cynamonu
    ok. 3 litry wody
    miód do smaku

Przygotowanie

  1. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy laskę cynamonu, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, pilnując aby owoce się nie rozpadły. Dosładzamy miodem do smaku i podajemy na ciepło lub na zimno.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy