Świąteczna strucla z makiem

pychota

Dodany przez: asialidia

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 250 ml. mleka
  • 15 dag. masła
  • 3 dag. drożdży
  • 20 dag. cukru
  • 3 jajka
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg. maku
  • 20 dag. cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag. rodzynek
  • 10 dag. masła
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • migdały do posypania

Przygotowanie

  1. Masa:
  2. Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. Odcedzony i gotujemy kilka minut, osączamy i 3 razu mielimy dodajemy masło i bakalie chwile smażymy mieszając. Studzimy. Mieszamy z jajkami i i cukrami.
  3. Ciasto:
  4. ucieramy masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. mieszamy z drożdżami roztartymi w mleku wsypujemy mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, połowę wałkujemy na placek grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i wykładamy połowę maku, znowu smarujemy białkiem i zawijamy. tak samo robimy drugą struclę układamy na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. lukrujemy i posypujemy migdałami.
  6. SMACZNEGO
deser mak strucla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze