Świąteczna Karkówka z Piekarnika:)

Soczyste ,wspaniałe mięsko.Polecam :-)

Dodany przez: evita0007

Świąteczna Karkówka z Piekarnika:)

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg. karkówka bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
  • przyprawa do karkówki (wg.uznania)
  • papryka w proszku czerwona
  • sól
  • pieprz
  • nici do związania

Przygotowanie

  1. Ja zrobiłam tak:
  2. Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym.
  3. Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki.
  4. W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
  5. Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę ;)
  6. Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni.
  7. Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.I gotowa.
  8. Idealna Soczysta Karkóweczka do obiadu jak i również na zimno do pieczywa ;)
  9. Smacznego. . . . .
mięso przyprawy czosnek karkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze