Sos z suszonych grzybów

Ocena:

4.55 (179)

  • 55 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sos z suszonych grzybów duszonych to aromatyczny dodatek do wielu potraw. Zamyka on w sobie smak i zapach jesieni, przez co nadaje każdemu daniu wyjątkowy charakter. Zwykle jadamy go na Wigilię, ale warto przygotowywać ten przysmak znacznie częściej. Taki sos z dodatkiem makaronu czy kopytek świetnie sprawdzi się na codzienny obiad. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki:

  • suszone grzyby  300 g

  • woda  250 ml

  • cebula  1 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • cebula  1 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • śmietana kremówka  100 ml

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Sos z suszonych grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Moczenie: suszone grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc (czas moczenia nie jest wliczony w czas przygotowania sosu). Kolejnego dnia odcedzamy je z wody (nie wylewamy płynu, wykorzystamy go później) i kroimy na mniejsze kawałki. 

  • Krok 2:

    Smażenie: cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na maśle. Po chwili dorzucamy na patelnię namoczone grzyby i smażymy wszystko razem jeszcze przez kilka minut. 

  • Krok 3:

    Sos z suszonych grzybów: podsmażone grzyby z cebulką podlewamy wodą z moczenia, wrzucamy liść laurowy i dusimy sos na wolnym ogniu przez około 40 minut. 

  • Krok 4:

    Zabielanie: śmietankę mieszamy z 2 łyżkami gorącego sosu i dopiero wtedy wlewamy ją na patelnię. Gotowy sos z suszonych grzybów posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Porady

  • Aby śmietana dodawana do sosu grzybowego z suszonych grzybów się nie zwarzyła należy ją wcześniej zahartować, czyli lekko podnieść jej temperaturę. Dzięki temu sos będzie miał idealną konsystencję i się nie rozwarstwi.
     
  • Jeśli chcecie, aby sos grzybowy z suszonych grzybów był jeszcze bardziej aromatyczny, posypcie go na wierzchu posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli nie macie świeżych ziół, równie dobrze sprawdzą się te mrożone.
     
  • Sos z grzybami suszonymi można też przygotować w wersji wegańskiej. W tym przypadku masło zastępujemy olejem, a zamiast kremówki dolewamy na patelnię śmietankę sojową lub mleczko kokosowe.
     
  • Sos grzybowy z suszonych grzybów warto od razu ugotować w większej ilości na zimę. Wystarczy przełożyć gorące danie do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcić, a następnie pasteryzować w garnku lub piekarniku przez 20 minut.
     
  • Aby sos z suszonych grzybów był gęstszy, możecie dodać do niego zasmażkę z mąki pszennej lub zawiesinę z mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. W wersji bezglutenowej sos można zagęścić garścią tartego sera. Najlepiej sprawdzą się tutaj twarde gatunki sera typu parmezan, grana padano czy pecorino.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos grzybowy z suszonych grzybów – dodatki

Podstawowy przepis na sos grzybowy składa się tylko z kilku produktów, jednak można go urozmaicić dowolnymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się tu zioła, przyprawy, szczególnie tymianek, rozmaryn, majeranek i jałowiec. Nieco mniej popularnymi, choć równie dobrze pasującymi do grzybów przyprawami są anyż, cynamon i gałka muszkatołowa. Te korzenne aromaty wydobywają z grzybów to, co najlepsze.

Kolejnym dodatkiem, który wzbogaci sos grzybowy z suszonych grzybów, jest także sos sojowy. Jego smak i aromat idealnie pasuje do wszystkich grzybowych dań, więc wszyscy grzybiarze powinni trzymać buteleczkę tego płynu w swoich kuchniach. Jeśli nie macie o pod ręką, możecie zastąpić go także sosem worcestershire lub odrobiną domowej przyprawy maggi.

Moczenie suszonych grzybów

Jak zrobić sos z suszonych grzybów? Ten przepis jest dość prosty w przygotowaniu, jednak wymaga trochę czasu, gdyż najpierw musimy najpierw porządnie namoczyć grzyby. Jak długo należy to robić? Część przepisów sugeruje około 30 minut, podczas gdy inne wspominają nawet o całej nocy. Czas moczenia zależy od stopnia wysuszenia oraz wielkości plasterków, w jakie grzyby zostały pokrojone przed ususzeniem. Niewielkie kawałki muszą moczyć się tylko 1 godzinę, natomiast te większe, kilkakrotnie dłużej. Powinniśmy też pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody z moczenia grzybów. Ten płyn ma w sobie mnóstwo aromatu, więc warto podlewać nim grzyby podczas duszenia.

Sos z suszonych grzybów – do czego?

Ten sos to jeden z najpyszniejszych dodatków do różnych dań z ziemniaków. Jednym z najpopularniejszych przysmaków są oczywiście kopytka z sosem grzybowym z grzybów suszonych, ale z tym sosem doskonale będą smakowały również placki ziemniaczane, kiszka, babka, pyzy i kluski.

Dobrym połączeniem są także różnego rodzaju mięsa z sosem grzybowym. W restauracyjnych menu często spotkamy steki, kotlety lub polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów. Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów idealnie pasuje do dziczyzny, a jasny do kurczaka, indyka czy kaczki. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, grzyby świetnie też łączą się z rybami, dlatego dobrym pomysłem będzie też łosoś lub pstrąg w sosie grzybowym.

Z kolei w wersji wegetariańskiej, ten dodatek urozmaici wszelkiego rodzaju makarony. Warto go podać zarówno z grubymi wstążkami tagliatelle czy papardelle, jak i krótkimi rurkami, świderkami czy muszelkami. Pysznie smakują też wegetariańskie gołąbki z sosem grzybowym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne