Sushi maki z ogórkiem

Tuńczyk jest genialny z rusztu, ale równie znakomity na surowo, więc polecamy przepis na sushi maki z ogórkiem.

Dodany przez: mojegotowanie

Zdjęcie: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • szklanka ryżu do sushi (np. uruchi-mai)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki cukru lub cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duży ogórek
  • łyżka oleju roślinnego
  • 10 dag świeżego tuńczyka
  • awokado
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z limonki
  • 2 arkusze nori (suszone wodorosty)
  • sos sojowy i wasabi do podania

Przygotowanie

  1. Ryż dokładnie przepłukujemy przynajmniej trzy razy. Odstawiamy na kilkanaście minut na sitku. Ocet mieszamy z cukrem i solą.
  2. Ryż zalewamy w garnku 250–300 ml wody. Pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia (5 min). Mieszamy ryż od spodu na minimalnym ogniu i gotujemy 10 min, aż wchłonie wodę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 10 min. Po przestudzeniu mieszamy z octem z cukrem.
  3. Ogórka przecinamy wzdłuż na pół, nie obieramy i wydrążamy ze środka pestki, aż powstanie spory tunel. Tuńczyka kroimy w 1–cm słupki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w 5–mm słupki.
  4. Rybę i awokado skrapiamy jasnym sosem sojowym i sokiem z limonki.
  5. Arkusz nori rozkładamy na płaskiej powierzchni, ryż rozprowadzamy za pomocą wilgotnych dłoni. Na środku kładziemy wzdłuż połówkę ogórka, kawałek tuńczyka i awokado. Lekko smarujemy wodą brzegi nori. Porządnie zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy maki na kawałki i podajemy z sosem sojowym i wasabi.
domowe sushi sushi maki z tuńczykiem sushi z tuńczykiem jak zrobić sushi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze