Surówka z zielonych ogórków

Ocena:

4.5 (141)

  • 14 godz. 0 min.
Pyszna surówka z ogórków jest dobra na zaprawy i idealna jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 ½ kg ogórków zielonych
  • 500 g cebuli
  • 500 g marchwi
  • ½ szklanki oliwy lub oleju
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru

Surówka z zielonych ogórków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogórki i marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  • Dodać posiekane koperek i pietruszkę, dodać oliwę, ocet, pieprz, sól, cukier.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Zostawić na 12 godzin lub dłużej.
  • Następnie nałożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne