istock
4.28 (183)
Surówka z czerwonej kapusty surowej to klasyka wśród dodatków do obiadu. Każda pani domu ma swój własny przepis na ten przysmak, ale najczęściej spotykana wersja to surówka z czerwonej kapusty z olejem i octem. Zobacz jak się ją robi i do czego warto ją podać!
czerwona kapusta 500 g
cebula 1 szt.
olej 2 łyżki stołowe
ocet 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Surówka z czerwonej kapusty jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Jak zrobić surówkę z kapusty czerwonej? To proste. Kapustę czerwoną myjemy i oczyszczamy z wierzchnich liści. Następnie drobno ją szatkujemy, solimy i odstawiamy na chwilę. Zasoloną kapustę najlepiej wyrobić dłońmi, aby stała się miękka i krucha. Do ugniecionej rękami kapusty dodajemy posiekaną drobno cebulę, olej i ocet. Na koniec wszystko doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
istock
Porady
- Jeśli często robisz domowe surówki, rozważ kupno małej podręcznej szatkownicy do kapusty. Szatkując kapustę takim urządzeniem, otrzymasz efekt surówki z czerwonej kapusty jak z restauracji. Szatkownica ułatwia pracę w kuchni i pozwala na przygotowanie wielu innych dań niż tylko surówki.
- Do zrobienia surówki możesz użyć także tzw. mandoliny, która pozwala na cienkie poszatkowanie kapusty. To czy kapusta jest grubo, czy cienko poszatkowana wpływa na finalny smak surówki, gdyż kapusta pokrojona zbyt grubo może nie zmięknąć wystarczają, a być tym samym mniej apetyczna.
- Surówka z czerwonej kapusty to smaczny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie kotletów schabowych, czy mielonych i ziemniaków. Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do mięs pieczonych serwowanych wraz z kopytkami czy kluskami śląskimi, ale również do dań rybnych i wegetariańskich np. placków ziemniaczanych.
- Ile kalorii ma surówka z czerwonej kapusty? Surówka z czerwonej kapusty z octem i olejem ważąca 100g zawiera około 180 kcal.
Przepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele. Można ja przygotować w wersji na zimno i ciepło oraz wykorzystać zarówno kapustę surową, jak i kiszoną. Jedną z najczęściej przygotowywanych surówek, jest surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Jak zrobić surówkę z majonezem? Obierz z wierzchnich liści małą kapustę czerwoną. Przedziel na cztery części i poszatkuj na drobno. Średnią cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Duże jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj. W miseczce wymieszaj 4 łyżki majonezu, z trzema łyżkami octu, łyżeczką cukru, szczyptą soli oraz pieprzu. Sos majonezowy dodaj do kapusty i dobrze wymieszaj. Tak zrobiona surówka z czerwonej kapusty smakuje jak w barze. Możesz ją podać z wszystkimi rodzajami mięs i ryb lub wykorzystać jako dodatek do dań bezmięsnych.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.