Surówka z brokuła

Ocena:

4.43 (181)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Surówka z brokuła to pyszny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Będzie się biła w Waszych domach o popularność z surówkami z kapusty lub pora. Przyrządza się ją błyskawicznie i pasuje praktycznie do wszystkiego. Surówka z brokuła do obiadu to dobry pomysł na wykorzystanie tego warzywa, a przy okazji zapewnienie solidnej porcji witamin i błonnika domownikom. 

Składniki:

  • brokuły  500 g

  • czerwona papryka  150 g

  • kukurydza konserwowa  150 g

  • cebula  60 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • majonez  50 g

  • sok z cytryny  10 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Surówka z brokuła - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy. Liście koperku zdejmujemy z łodyg i opłukujemy delikatnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Chcemy uzyskać około 2 łyżek. Przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek i miąższu.   

  • Krok 2:

    Brokuł: odkrajamy trzon. Surówkę zrobimy jedynie z różyczek, czyli jego kwiatów. Szatkujemy je w drobne kawałki. Możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 min, żeby nieco zmiękły.  

  • Krok 3:

    Krojenie warzyw: usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę. Cebulę i koperek drobno siekamy. Możemy zostawić kilka listków do udekorowania surówki. 

  • Krok 4:

    Łączenie składników: w jednej misce umieszczamy wszystkie warzywa. Dodajemy koperek, sok z cytryny, majonez i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Sprawdzamy, czy surówka z brokuła jest wystarczająco słona. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.  

Porady

  • Surówka z brokuła będzie najlepiej smakować, jeśli przed podaniem odstawimy ją na godzinę do lodówki, żeby się przegryzła. Jeśli jednak nie mamy czasu, możemy pominąć ten krok. 
  • Brokuła możemy poszatkować za pomocą malaksera lub thermomixa. Musimy jednak uważać, żeby nie pokroić go zbyt drobno. Chcemy, żeby małe różyczki były wyczuwalne i lekko chrupały.  
  • Majonez możemy zamienić na jogurt grecki lub naturalny. Jest to zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa. Można do niego dorzucić świeży czosnek. Powstanie w ten sposób klasyczny sos, który zazwyczaj podaje się do sałatki z brokułem.  
  • Surówka z brokułów jest potrawą wegetariańską, bezglutenową i nie zawiera laktozy. Jeśli chcemy, żeby była także odpowiednia dla osób, które nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych, możemy przyrządzić domowy wegański majonez. Surówka z brokuła do obiadu może być też zwyczajnie skropiona oliwą i sokiem z cytryny.   
  • Nasz zdrowy dodatek do drugiego dania będzie jeszcze bardziej aromatyczny i świeży, jeśli zamiast produktu z puszki dodamy ugotowaną kukurydzę zdjętą z kolby. 
  • Nie wyrzucajmy łodyg po odcięciu różyczek. Możemy zostawić je na później i przyrządzić z nich dania takie jak zupa krem z brokułów, śmietanowy sos do makaronu, stir fry lub zapiekanka warzywna. Trzon brokuła możemy także pokroić w mniejsze kawałki i ukisić. Uzyskamy w ten sposób ciekawą przekąskę lub dodatek do sałatek, który będziemy mieli zawsze pod ręką. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Surówka z brokuła do obiadu – z czym podawać? 

Prosta surówka z brokuła to świetny dodatek do drugiego dania. Dobrze komponuje się z cięższymi potrawami, które potrzebują przełamania w postaci świeżej, chrupiącej sałatki. Surówka brokułowa może zagościć na naszych stołach w połączeniu z: 

Surówka z brokuła – inne wersje 

Brokuł jest niezwykle wdzięcznym warzywem. Jego smak nie jest intensywny, dlatego można go łączyć z różnymi składnikami. Wymienione poniżej kombinacje to tylko niektóre przykłady na zmodyfikowanie surówki. 

  • Surówka z brokuła z sosem winegret – to nieco lżejsza wersja w porównaniu do wersji z kremowym dressingiem majonezowym. Możemy przyrządzić klasyczny francuski winegret, do którego wykonania potrzeba jedynie oliwy, soku z cytryny i musztardy. Możemy go też urozmaicić poprzez dodanie szalotki, syropu klonowego lub octu balsamicznego. 
  • Surówka z brokuła i jabłka – to bardziej kwaskowa wersja surówki. Można dodać do niej także pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe lub kiszone. 
  • Surówka z łodygi brokuła – stworzona w myśl filozofii zero waste, która zakłada, że powinniśmy wykorzystywać każdą część warzywa. Jeśli lubimy bardzo chrupiące surówki, ta opcja na pewno sprawdzi się w naszej kuchni. 
  • Surówka z brokuła i rzodkiewki – to zdecydowanie surówka brokułowa wiosenna, która sprawia, że tęsknimy za pierwszymi dniami ciepła. Składa się jedynie ze startych warzyw, szczypiorku, oliwy, soku z cytryny i przypraw. 
  • Surówka z brokuła z płatkami migdałów – to klasyczne połączenia, które od razu przychodzi na myśl, kiedy komponujemy dania z udziałem tego warzywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy prażone migdały dodali także do surówki.  
  • Surówka z brokuła w stylu coleslawoprócz różyczek użyjemy także łodyg pokrojonych w bardzo drobne paseczki. Do tego wystarczy dodać startą marchew, cebulę i majonez i brokułowa surówka coleslaw gotowa. Podajmy ją do dań typu fast food, żeby zaskoczyć domowników.  

Sałatka z brokułami – czym się różni od surówki? 

Surówkę, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się z warzywa, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Natomiast do sałatki dodamy obgotowane wcześniej brokuły. Możemy w ten sposób stworzyć samodzielne danie, takie jak sałatka z brokułem i kurczakiem. Obie wersje są zdrowe i pożywne, ale surowe brokuły mają więcej witamin i zawierają moc antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne