Surówka z białej rzodkwi.

Smaczna i zdrowa surówka.

Dodany przez: msewka

Surówka z białej rzodkwi.

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • * * 1 duża biała rzodkiew
  • * * 1/2 kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • * * 1 duża marchew
  • * * 1 winne jabłko
  • * * sok z 1/3 cytryny
  • *
  • * * 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • * * sól do smaku
  • * * 1/3 łyżeczki cukru
  • * * 3 płaskie łyżki oliwy z oliwek
  • * * 2 łyżki wody (zimnej,przegotowanej

Przygotowanie

  1. Kapustę pekińską wypłukać, osuszyć, poszatkować, lekko posolić i odstawić na 10-15 minut.Rzodkiew umyć, (ja obieram ze skórki), zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Posolić i mocno wygnieść ręką, odlać sok. Marchew i jabłko także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić jabłko sokiem z cytryny. Oliwę wymieszać z wodą, pieprzem cytrynowym,cukrem i solą. Kapustę pekińską odcisnąć , dodać rzodkiew , marchew i jabłko.Polać sosem, wymieszać i schłodzić w lodówce przed podaniem.
warzywa obiad sałatka surówka do obiadu kapusta pekińska biała rzodkiew
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze