Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty jest bardzo prosta i trwała, idealna do jesiennych i zimowych obiadów.

Dodany przez: martulas

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 kg kapusty białej surowej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchwie
  • 1 szklanka oleju
  • pieprz do smaku
  • ZALEWA:
  • 0,5 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Kapustę siekamy, marchew ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia".
  2. Sałatkę można przechowywać przez dłuższy czas w chłodnym miejscu.
przetwory warzywa obiad przekąska kolacja kapusta cebula marchew
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze