Pieczarki z grilla

Ocena:

4.46 (193)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pieczarki z grilla w aromatycznej marynacie pachną ziołami i czosnkiem. Są doskonałym dodatkiem do mięs, ryb lub dań wegetariańskich. Możemy je podać w towarzystwie innych warzyw – pomidorków koktajlowych, cukinii, bakłażanów lub czerwonej papryki. Świetnie sprawdzają się także jako niezależna, wegańska przekąska podczas imprezy w ogrodzie. Grillowane pieczarki najlepiej smakują ze świeżą bagietką lub chrupiącymi grzankami.

Składniki:

  • pieczarki  500 g

  • czosnek  6 ząbków

  • olej rzepakowy  150 ml

  • zioła prowansalskie  15 g

  • sól  5 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Pieczarki z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczarki: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże – dodatkowo obieramy je ze skórki.

  • Krok 2:

    Czosnek: obieramy i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3:

    Marynata: w osobnej misce mieszamy olej z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawiamy łyżeczką soli. Do gotowej marynaty wrzucamy oczyszczone pieczarki.

  • Krok 4:

    Grillowanie: pieczarki w marynacie kładziemy na tacce na ruszcie grilla. Opiekamy przez ok. 5 min z obydwu stron

  • Krok 5:

    Pieczarki z grilla: posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

  • Pieczarki możemy nadziać na patyki do szaszłyków i w tej formie położyć na grillu.
  • Możemy je także upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
  • Jeśli chcemy wzbogacić smak marynaty, dobrym pomysłem będzie dodatek sosu sojowego lub papryczki chili.
  • Grillowane pieczarki możemy posypać także innymi świeżymi ziołami, np. koperkiem, tymiankiem lub oregano.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczarki z grilla z masłem czosnkowym

Zamiast marynaty możemy natrzeć pieczarki domowym masłem czosnkowym:

  • z kapeluszy odrywamy nóżki,
  • smarujemy masłem pieczarki,
  • dodatkowo nakładamy masło do środka kapeluszy,
  • grillujemy przez ok. 15 min na aluminiowej tacce.

Gotowe pieczarki z grilla ostrożnie przekładamy na talerze, uważając, aby nie wylać masła.

Faszerowane pieczarki z grilla

Pieczarki możemy faszerować na wiele różnych sposobów:

  • pieczarki faszerowane mięsem mielonym – mięso doprawiamy czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami. Takie pieczarki możemy następnie usmażyć, upiec w piekarniku lub na grillu,
  • pieczarki z serem – do środka kapeluszy możemy włożyć nie tylko mozzarellę, ale także zwykły ser żółty, gorgonzolę, fetę lub kozi ser,
  • pieczarki z warzywami – w takie wersji sprawdzi się czerwona papryka, cebula, cukinia lub szpinak. Możemy dodać także orzechy włoskie, laskowe lub ostrą paprykę.

Szaszłyki na grilla z pieczarkami

Pieczarki są popularnym dodatkiem do szaszłyków na grilla – zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Możemy zrobić je z kurczakiem, łososiem lub w wersji wegetariańskiej, czyli z warzywami, np. papryką, cukinią czy bakłażanem. Dla minimalistów sprawdzą się szaszłyki z samymi pieczarkami. Wszystkie świetnie smakują i doskonale wyglądają.

Do pieczarek z grilla w formie szaszłyków (lub w wariancie podstawowym, czyli bez patyczków) świetnie pasuje sos aioli lub barbecue.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne