Szyszki

Ocena:

4.5 (211)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szyszki z ryżu preparowanego z karmelem to kultowy deser sprzed lat. Słodkie ciasteczka w charakterystycznym kształcie wyglądają efektownie i przywołują na myśl święta. Można je ułożyć w pudełku, by podarować je w prezencie, to także świetna opcja na codzienny podwieczorek. My proponujemy łatwy przepis na szyszki na bazie krówek, które zachwycą całą rodzinę.

Składniki:

  • krówki  300 g

  • ryż preparowany  80 g

  • masło  100 g

Szyszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krówki: wrzucamy je do garnka i podgrzewamy razem z masłem na małej mocy palnika. Mieszamy, aby składniki się połączyły i utworzyły gładki sos karmelowy. Po ok. 10 min podgrzewania masa krówkowa powinna być gotowa. Zdejmujemy ją z kuchenki.

  • Krok 2:

    Ryż: dodajemy do garnka z karmelem i całość mieszamy dużą łyżką.

  • Krok 3:

    Formowanie szyszek: z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Szyszki układamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Porady

  • Do masy karmelowej możecie dodać kakao (1 łyżeczka) lub cynamon (wystarczy szczypta).
  • Aby zrobić szyszki w wersji wegańskiej, wystarczy użyć olej kokosowy.
  • Zamiast ryżu możecie użyć innych preparowanych nasion, np. pszenicy lub amarantusa.
  • Szyszki trzeba lepić od razu, ponieważ masa bardzo szybko zastyga.Wygodniej będzie robić je w lateksowych rękawiczkach.
  • Zaraz po ostygnięciu deser jest gotowy do jedzenia. Karmelowe szyszki warto jednak schować do lodówki, ponieważ schłodzone będą bardziej chrupiące.
  • Szyszki można przechowywać w lodówce w papierowej torebce przez 4–5 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szyszki – smak dzieciństwa

Szyszki z ryżu preparowanego dla młodszego pokolenia mogą być zupełnie nieznanym deserem, ale dla wielu osób w średnim wieku będą słodkim wspomnieniem młodości. Popularnością w czasach PRL dorównywały innym smakołykom, takim jak:

  • blok czekoladowy – przygotowywany na bazie mleka w proszku, kakao i herbatników,
  • piszinger – czyli wafle przekładane kremem czekoladowym,
  • ciasteczka ziemniaczki – lepione z masy kakaowej wymieszanej z herbatnikami,
  • sernik na zimno z galaretką, czyli tzw. „kryształek”,
  • metrowiec – dwukolorowe ciasto ucierane przełożone kremem budyniowym i polane polewą czekoladową,
  • czy puszyste ciasto murzynek.

Szyszki z polską krówką

Przy okazji karmelowych szyszek warto poznać historię polskiej krówki. Przepis na cukierek powstał na początku XX wieku na wchodzie Polski. Pierwszy raz rozpoznawalne zwierzę na opakowaniu cukierków pojawiło się dzięki Feliksowi Pomorskiemu. Logo się przyjęło i jest stosowane do dzisiaj.

Krówki przygotowywane są z mleka, masła i cukru. Dawniej masę na cukierki gotowano w wielkich kotłach, następnie krojono ją na cukierki i ręcznie zawijano w papierki. Dzisiaj oczywiście produkcja krówek odbywa się automatycznie. Świeża krówka jest miękka i ciągnąca, a z czasem staje się coraz bardziej krucha.

Szyszki z kajmakiem

Kultowe szyszki możecie przygotować również na bazie kajmaku, czyli zredukowanego mleka skondensowanego. Na takie szyszki potrzebujecie:

  • 400 g kajmaku,
  • 100 g ryżu preparowanego
  • i 80 g masła.

Dalej przepis pozostaje bez zmian. Jeśli chcecie samodzielnie przygotować kajmak, należy gotować mleko skondensowane w zamkniętej puszce przez ok. 5 godzin. Puszkę z kajmakiem umieszczamy w garnku z wodą w taki sposób, aby woda w całości przykryła puszkę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne