sultanka

Sułtanka

Ocena:

4.45 (148)

  • 30 min.
Łatwe, a jednocześnie ciekawe i nieznane ciasto na każdą okazję.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dkg masła
  • 2 jajka
  • 1 słoik powideł lub dżemu śliwkowego
  • 4 łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 2 torebki przyprawy do pierników
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • garść rodzynek lub grubo posiekanych dowolnych orzechów ewentualnie innych bakalii
  • sól
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sułtanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło stopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, kakao, i szczypta soli. Jajka utrzeć z cukrem i przyprawą do pierników, a następnie dalej ucierać dodając po łyżce pozostałe składniki.
  • Keksową formę natłuścić i wysypać bułką tartą, wylać do niej ciasto i posypać rodzynkami lub innymi bakaliami.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180-200 stopni) na około 60-70 minut.
  • Pio schłodzeniu można polać czekoladową polewą jasną lub ciemną i udekorować stosownie do okazji.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne