Łatwe, a jednocześnie ciekawe i nieznane ciasto na każdą okazję.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
25 dkg masła
2 jajka
1 słoik powideł lub dżemu śliwkowego
4 łyżeczki ciemnego, gorzkiego kakao
2 torebki przyprawy do pierników
2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody
garść rodzynek lub grubo posiekanych dowolnych orzechów ewentualnie innych bakalii
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy
Sułtanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło stopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, kakao, i szczypta soli. Jajka utrzeć z cukrem i przyprawą do pierników, a następnie dalej ucierać dodając po łyżce pozostałe składniki.
Keksową formę natłuścić i wysypać bułką tartą, wylać do niej ciasto i posypać rodzynkami lub innymi bakaliami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180-200 stopni) na około 60-70 minut.
Pio schłodzeniu można polać czekoladową polewą jasną lub ciemną i udekorować stosownie do okazji.