Strucla z makiem

Klasyczny sposób na makowiec zawijany. Prawie klasyczny, bo tym razem struclę z makiem przyrządzamy prościej - z ciasta francuskiego.

Dodany przez:

Rolady

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.73 z 15 głosów)

Składniki

  • 45 dag ciasta francuskiego mrożonego
  • 25 dag maku
  • 10 dag masła
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • 15 dag miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów bez skórki
  • 5 dag orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Ciasto rozmrażamy powoli, w lodówce.
  2. Mak zalewamy wrzątkiem, raz doprowadzamy do wrzenia, osączamy i 2 razy przepuszczamy przez maszynkę.
  3. Dodajemy łyżkę masła i przesmażamy, mieszając. Wlewamy śmietankę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i ucieramy.
  4. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, osączamy. Migdały i orzechy siekamy i wszystkie bakalie mieszamy z makiem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym pozostałym masłem i masą makową. Zwijamy struclę, wierzch smarujemy roztopionym masłem.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 30–35 min.
  7. Ostudzoną struclę posypujemy cukrem pudrem i pokrojoną skórką pomarańczową.

Wskazówki

Możemy również przygotować strudel: z 25 dag mąki, jajka, soku z cytryny, szczypty soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 min. Rozwałkowujemy je jak najcieniej na posypanym mąką płótnie. Smarujemy roztopionym masłem i rozprowadzamy masę makową. Unosząc brzegi płótna, zwijamy ciasto w rulon. Smarujemy żółtkiem i pieczemy 30–40 min w temp.190°C.

Boże Narodzenie makowiec Makowiec zawijany strucla z makiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze