Strucla makowa (drożdżowa)

przepis na dwie świąteczne strucle;)

Dodany przez: Majka211

Strucla makowa (drożdżowa)

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • MASA MAKOWA:
  • 1/2 kg maku
  • 1 litr mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 łyżka marmolady lub konfitury
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynków namoczonych w koniaku lub innym alkoholu

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, posiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temp. pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na 1/2 godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na dwie części. Rozwałkować pierwszą. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zawinąć w pergamin do pieczenia. Tak samo postąpic z drugą częścią ciasta.
  4. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, 50 min.
  5. Po upieczeniu polukrować.
Boże Narodzenie deser strucla makowiec makowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze