Strogonow

Strogonow - pożywny gulasz, uwielbiane danie jednogarnkowe. Gotowanie trochę trwa, ale kiedy wrzucisz wszystkie składniki do garnka, wystarczy czekać - strogonow robi się sam!

Dodany przez: alien1985

Strogonow

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.44 z 18 głosów)

Składniki

  • 70 dag wołowiny na gulasz
  • 30 dag pieczarek
  • papryka
  • 3 średnie cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • mąka
  • masło
  • mielona papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Strogonow:
  2. Mięso oczyścić i pokroić w paski, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w krążki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano.
  3. Dodać cebule, pieczarki i paprykę, dodać sól, pieprz i przesmażyć.
  4. Gdy puszczą sok, oprószyć mąką. Dusić ok. 5 min, dodać koncentrat, doprawić papryką.
  5. Dolać wrzątek (ok. 2 szklanki) i dusić ok.40 min. do momentu gdy gulasz zrobi się gęsty. Strogonow gotowy!
  6. Pyszny strogonow zasmakuje każdemu :)

Wskazówki

Strogonow najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Komentarz redakcji

Strogonow czy stroganow? Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiego urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, ale w Polsce przyjęła się jej zmieniona wersja. Przepisów na to danie jednogarnkowe jest wiele, ale zawsze składa się ono z pokrojonej w paski wołowiny (najczęściej polędwicy), podsmażonej z cebulą, pieczarkami. Całość dusi się w esencjonalnym bulionie, z którego następnie powstaje smaczny sos. Strogonow – według wielu przepisów – często zawiera też ogórki kiszone, paprykę, pomidory.
mięso obiad zupa pieczarki gulasz strogonow
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze