Strogonow wieprzowy

Ocena:

4.32 (195)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Strogonow wieprzowy to aromatyczny i sycący gulasz, który doskonale sprawdzi się jako proste i efektowne danie jednogarnkowe. Potrawa ta jest kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej. Połączenie jakościowego mięsa, pieczarek i aromatycznego sosu to świetny pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Danie sprawdzi się również jako treściwa przekąska na imprezę.

Składniki:

  • wieprzowina  300 g

  • cebula  110 g

  • pieczarki  150 g

  • czosnek  14 g

  • zielona papryka  170 g

  • bulion warzywny  360 g

  • mąka pszenna  30 g

  • przecier pomidorowy  50 g

  • jogurt naturalny  60 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • olej  40 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Strogonow wieprzowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Podsmażanie wieprzowiny: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy z niego wszelkie chrząstki, przerosty i żyłki. Kroimy w kilkucentymetrowe paski. Oprószamy je szczyptą soli, papryki i pieprzu. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Czosnek sieczemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek, a po chwili dorzucamy mięso. Po około 3 minutach dodajemy pieczarki i paprykę. Całość dusimy pod przykryciem.

  • Krok 2:

    Przygotowanie strogonowa wieprzowego: W misce mieszamy ze sobą bulion, przecier pomidorowy oraz mąkę. Gotową mieszanką zalewamy zawartość patelni. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki dusimy do miękkości, przez około 25 minut. Następnie zdejmujemy gulasz z ognia i odkładamy do przestudzenia. Po chwili dodajemy jogurt i całość dokładnie mieszamy. 

Porady

  • Choć przyrządzenie strogonowa wieprzowego nie zajmuje wiele czasu, polecamy przygotować go w większej ilości. Z powodzeniem można go odgrzewać na patelni, a najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie przyprawy zdążą się przegryźć. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez kilka dni. Można go również mrozić i pasteryzować.
  • Potrawę można też przygotować na bazie mięsa drobiowego lub w wersji wegetariańskiej – z dodatkiem kotletów sojowych
  • Na bazie potrawy można też zrobić pożywną i smaczną zupę strogonow. Wystarczy dodać do gulaszu większą ilość bulionu oraz pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki.
  • Do przygotowania potrawy najlepiej sprawdzi się świeża karkówka lub łopatka wieprzowa. Polecamy też spróbować strogonowa z szynki. 
  • Dla wzbogacenia smaku, można uprzednio zamarynować mięso w mieszance oleju, soli, papryki i pieprzu. Zamarynowana wieprzowina powinna zostać odłożona do lodówki na co najmniej godzinę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na strogonowa wieprzowego

W oryginale strogonow jest daniem przyrządzanym z wołowiny. Najczęściej używa się do niego pokrojonego w cienkie paseczki mięsa z polędwicy wołowej lub ligawy. Mimo to ogromną popularność na polskich stołach zyskał sobie strogonow z wieprzowiny.
Podstawą strogonowa są kawałki mięsa z cebulą i pieczarkami, duszone z dodatkiem mąki i koncentratu pomidorowego. Często przygotowuje się go jeszcze z pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Danie można też urozmaicić kolorową papryką pokrojoną w paseczki, marchewką, pietruszką lub innymi warzywami. Całość można doprawić śmietaną lub w bardziej delikatnej, lżejszej wersji, jogurtem naturalnym.  

Jak doprawić strogonow z wieprzowiny?

Soczyste mięso, duszone na wolnym ogniu w towarzystwie warzyw jest pełne smaku. Żeby jednak wieprzowy strononow był bardziej wyrazisty i aromatyczny, warto zadbać o jego odpowiednie doprawienie. Podstawą jest sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Warto dodać do niego również ziele angielskie i liść laurowy. Potrawę wzbogaci też odrobina gałki muszkatołowej. Do doprawienia można też użyć majeranek, oregano lub posiekaną natkę pietruszki. Ci, którzy cenią sobie pikantne smaki, mogą przyprawić strogonowa odrobiną suszonego chili lub po prostu dodać świeżą, ostrą papryczkę do duszącego się gulaszu. 

Z czym podawać strogonow wieprzowy?

Strogonowa z wieprzowiną i pieczarkami można podawać na wiele sposobów. Taki pożywny, rozgrzewający gulasz doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na kolację dla całej rodziny. Można też z powodzeniem zaserwować go jako gorące danie na przyjęciu.
Wieprzowy strogonow można jeść bez żadnych dodatków lub po prostu z pieczywem – kromką chleba, bułką lub bagietką. Polecamy spróbować go również z dodatkiem białego lub brązowego ryżu, kaszy gryczanej czy ziemniaków. Jako dodatek doskonale sprawdzą się też pyzy lub kluski śląskie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne