Strogonoff z sarny

Ocena:

4.51 (154)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób

Strogonoff z sarny

Składniki:

  • 80 dag combra lub udźca z sarny
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • duża cebula
  • 25 dag leśnych grzybów lub pieczarek
  • 25 dag korniszonów
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • 15–20 kaparów
  • liść laurowy
  • łyżka musztardy
  • sól l pieprz
  • łyżeczka mąki
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietanki
  • cytryna

Strogonoff z sarny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na sarninę - Strogonoff z sarny
  • Mięso kroimy w paski, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 4–5 min, osączamy, płuczemy, osuszamy. Słoninę kroimy w drobne paski, zesmażamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, na tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy umyte, pokrojone w cienkie plasterki grzyby, rozdrobnione korniszony i mięso. Całość przysmażamy na ostrym ogniu.
  • Przecier pomidorowy rozprowadzamy niewielką ilością wody, polewamy mięso. Dodajemy kapary, liść laurowy, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia sos spod mięsa odparowujemy, oprószamy mąką, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zaprawiamy śmietanką, podgrzewamy, ew. przyprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami z wody.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne