Steki zapiekane z jabłkami

Ocena:

4.39 (162)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 min
Zapiekanie: 10 min
Porcja: 450 kcal

Składniki:

  • 4 plastry wieprzowiny po ok. 15 dag (szynki lub łopatki)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jabłka
  • 2 orzechy włoskie
  • 4 grube plastry sera żółtego (najlepiej ementalera)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml półwytrawnego białego wina
  • 4 łyżki śmietany ltłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Steki zapiekane z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso oprószyć solą i pieprzem, każdy plaster obtoczyć w mące. Łyżkę masła stopić na patelni, obsmażyć mięso po 1/2 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonej brytfanny.
  • Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, przesmażyć z obu stron na łyżce masła. Orzechy podzielić na pół.
  • Na stekach ułożyć plastry jabłek i połówki orzechów, przykryć plastrami sera. Zapiekać 10 minut w temperaturze 200 C, aż ser się stopi.
  • Cebule obrać, drobno posiekać. Zeszklić na pozostałym maśle, zalać białym winem, szybko zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać na małym ogniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Steki podawać z sosem cebulowym.

Porady

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne