Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 30 minut
Grillowanie: 20 minut
Porcja: 570 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
4 steki
4 grona pomidorków koktajlowych
4 kolby kukurydzy
8 ziemniaków
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
oliwa
keczup
Steki z kukurydzą i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Blachę do pieczenia natłuścić oliwą, ułożyć na niej kartofle, posolić, oprószyć pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku 25–30 min w temp. 200˚C.
Oczyścić kukurydzę, ugotować w osolonym wrzątku (około 25 minut). Osączyć, ostudzić, jeszcze trochę posolić.
Steki opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na grillu rozgrzanym do wysokiej temperatury. Kiedy mięso przysmaży się i przestanie wypływać z niego sok, dosmażyć na małym ogniu wedle uznania. Przyprawić solą, pieprzem, skropić odrobiną oliwy.
Pomidorki oraz kolby kukurydzy skropić oliwą, podpiec chwilę na grillu obok mięsa. Podawać z kartofelkami i keczupem.