Steki po prowansalsku

Ocena:

4.48 (161)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
Przepis na steki z grilla po prowansalsku

Składniki:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 listków szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 12 cienkich plasterków boczku wędzonego
  • łyżka oleju

Steki po prowansalsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso  pokroić  ostrym  nożem na 12 plastrów o grubości 2 cm. Cukinie  umyć  i  pokroić  w  skośne plastry grubości 1 cm. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki. Liście szałwii opłukać, osuszyć.
  • Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem i szałwią, przykryć plasterkiem  cukinii,  drugą  stronę  plastra  mięsa  również  obłożyć  czosnkiem  i  szałwią,  przykryć plasterkiem cukinii. Tak przygotowane  filety  zawinąć  w  plasterki  boczku,  spiąć  wykałaczkami i posmarować olejem.
  • Nagrzać grill węglowy lub patelnię grillową.  Steki  piec  łącznie  ok. 15 min, wielokrotnie obracając.  Podawać z sałatką ze szpinaku.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: stek bavette na sałatce

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne