Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 300 kcal
Składniki:
4 plastry wołowiny na steki (po ok. 15 dag)
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki Przyprawy do steków gruboziarnistej PRYMAT
2 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu
Stek z pieprzem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czosnek obrać, posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem.
Kotlety natrzeć przyprawą do steków, polać marynatą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Steki lekko osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie (ew. na aluminiowej tacce do grillowania), grillować po około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu posmarować marynatą.
Grillowane steki podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.