Stek z pieprzem

Ocena:

4.48 (182)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 300 kcal

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny na steki (po ok. 15 dag)
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki Przyprawy do steków gruboziarnistej PRYMAT
  • 2 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu

Stek z pieprzem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek obrać, posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem.
  • Kotlety natrzeć przyprawą do steków, polać marynatą, wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Steki lekko osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie (ew. na aluminiowej tacce do grillowania), grillować po około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu posmarować marynatą.
  • Grillowane steki podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.

Porady

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne