Stek z kalafiora

Stek z kalafiora to przepis na letni obiad dla całej rodziny. Stek z kalafiora jest bogaty w smak umami, który pokochają nawet mięsożercy. Przygotowując stek z kalafiora warto pamiętać o dodatku sosu lub świeżej surówki. 

stek

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 143 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.Stek z kalafiora – przepis:
    Na salsę: kolendrę, czosnek i 5 łyżek oliwy miksujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą, ewentualnie dolewamy więcej oliwy, odstawiamy.
    Kalafior kroimy wzdłuż na pół dużym, ostrym nożem, potem tniemy ostrożnie na plastry grubości ok. 3 cm. Smarujemy oliwą i sosem sojowym, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Grillujemy na patelni z obu stron, aż zacznie się karmelizować. 30 dag cieciorki, pastę tahini, czosnek i ewentualnie oliwę miksujemy na możliwie gładką pastę, przyprawiamy do smaku solą, kuminem i sokiem z cytryny.
  • ciecierzyca-fot. iStock-2.Pomidorki (całą gałązkę), kawałki cukinii, kukurydzę i tę dodatkową garść cieciorki skrapiamy oliwą, krótko grillujemy na patelni po stekach z kalafiora. Na talerzu kładziemy skarmelizowany stek z kalafiora, gałązkę pomidorków, kolby kukurydzy i porcję hummusu, całość posypujemy ziarnami cieciorki, skrapiamy salsą i oliwą, dekorujemy kolendrą.

Porady

W przepisie na stek z kalafiora wykorzystano:

  • duży, oczyszczony kalafior
  • brązowy, nierafinowany cukier
  • garść listków kolendry
  • 300 g cieciorki ze słoika + garść do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe w gałązkach
  • pokrojoną w słupki cukinii

Do dekoracji można użyć kilka minikukurydz z zalewy.

Stek z kalafiora zawiera w przepisie pastę tahini. Można z powodzeniem przygotować ją w domu. Wystarczy uprażyć na suchej patelni ziarna jasnego sezamu a następnie zmiksować na gładką konsystencję blenderem o ostrzach o kształcie litery S. Świetnie sprawdzi się patelnia do grillowania z ceramiczną powłoką. Natomiast patelnia żeliwna będzie dłużej utrzymywać ciepło.

Notka redakcyjna

Alternatywą dla salsy może być także kolendrowe pesto: pęczek kolendry siekamy w całości, razem z łodyżkami, miksujemy z 50 g uprażonych na suchej patelni migdałów bez skórki, 50 g startego sera typu parmezan i taką ilością oleju ryżowego, aby odpowiadała nam konsystencja. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem – warto sięgnąć po biały.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy