Stefanka z kaszy manny w polewie krówkowej

Mimo że kasza kojarzy się z dziećmi, to ciasto to zyska amatorów także wśród dorosłych

Dodany przez: myssteria

Stefanka z kaszy manny w polewie krówkowej

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • kasza manna - trochę więcej niż pół szklanki
  • cukier - trochę więcej niż pół szklanki
  • rodzynki
  • 3 paczki herbatników - ja dałam petit beurre
  • aromat migdałowy
  • 2 spore łyżki kakao
  • pół kostki margaryny
  • pół litra mleka 3,2%
  • 10 szt krówek
  • śmietanka 30%

Przygotowanie

  1. Składników starcza na foremkę 29x17 (taką nie typową akurat mam).
  2. Do garnka (bierzemy taki, w którym kasza się nie przypali) wlewamy mleko, aromat migdałowy ( ja daję sporo bo wszyscy bardzo lubimy), wsypujemy kaszę, cukier, rodzynki, kakao dodajemy margarynę i gotujemy całość na niewielkim ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliło do momentu aż masa zgęstnieje. Foremkę wykładamy herbatnikami i wylewamy na to masę na wierzchu której układamy znów herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki, tzn, w garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niego mniejszy garnek z pokruszonymi krówkami i mieszamy. Roztopione krówki są mimo wszystko zbyt gęste żeby można je było rozsmarować na herbatnikach dlatego dodajemy do nich trochę śmietanki 30%, dzięki temu uzyskujemy piękną polewę którą pokrywamy Stefankę. Na wierzchu możemy ułożyć dowolną dekorację. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego. Rada: najłatwiej Stefankę kroić między herbatnikami :)
deser ciasto herbatniki kasza manna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze