Staropolski żur

Przepisy na Wielkanoc - pyszny żurek wielkanocny. Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 55 minut Porcja: 330 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Staropolski żur

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
330 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag włoszczyzny
  • 2 grzyby suszone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 8 jajek przepiórczych
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 l kwasu na żur
  • łyżka smalcu
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę obrać, umyć, dość grubo pokroić. Grzyby namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
  2. Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 35 min. Wywar przecedzić. Grzyby włożyć z powrotem.
  3. Boczek i kiełbasę podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru, gotować jeszcze ok. 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z jajkami i natką.
  4. Dla ambitnej gospodyni
  5. Kiszenie żuru
  6. Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1,5 szklanki). Ostudzić. Do masy dolać 2 szklanki ciepłej wody, włożyć skórkę razowego chleba, 2 ząbki czosnku i zamieszać. Zakwas przelać do dużego słoja lub kamiennego garnka, przykryć gazą, obwiązać sznurkiem, odstawić na 2–3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Można go wówczas przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet do dwóch tygodni.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
sniadanie wielkanoc zupa żurek staropolski żur
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze