Spanakopita

Ocena:

4.42 (180)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Spanakopita to ciasto filo nadziewane szpinakiem, a w większości wersji także serem feta. Może mieć formę wytrawnego ciasta lub przekąski w kształcie trójkątnych pierożków. Przysmak pochodzi z Grecji, ale jest popularny w wielu krajach Europy. Ciasto filo rozpływa się w ustach i zachwyca swoją delikatnością, którą przełamuje wyrazisty smak nadzienia. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na spanakopitę.

Składniki:

  • ciasto filo  300 g

  • szpinak  500 g

  • feta  200 g

  • jajka  2 szt.

  • czosnek  10 g

  • szalotka  100 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • masło  50 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Spanakopita - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ciasto filo rozmrażamy powoli w lodówce w nocy przed planowanym przyrządzeniem spanakopity. Wyjmujemy je godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35 cm lub formę do tarty o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Rozpuszczamy masło w mikrofali lub rondelku i odkładamy w ciepłe miejsce. 

  • Krok 2:

    Warzywa: liście szpinaku oraz natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, a następnie szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

  • Krok 3:

    Smażenie: oliwę rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Dodajemy czosnek i pozwalamy mu się podgotować w sokach wypuszczonych przez szalotkę. Po chwili poczujemy, jak uwalnia aromat. Dokładamy szpinak i podgrzewamy, aż zmniejszy swoją objętość. Warzywa na nadzienie przekładamy do miski i studzimy. 

  • Krok 4:

    Farsz: do szpinaku dodajemy pokruszoną fetę i lekko roztrzepane jajka. Mieszamy, żeby połączyć składniki. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem.  

  • Krok 5:

    Przekładanie ciasta: w przygotowanej blaszce układamy płaty ciasta filo – jeden na drugim, zostawiając zapas na krawędziach. Nie dopasowujemy ich idealnie do siebie, a raczej formujemy w kształt wachlarza, żeby stworzyć zakładki, którymi przykryjemy farsz. Każdą kolejną warstwę smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Zostawiamy sobie 2 płaty filo do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Wykładamy farsz. Zaklejamy go starannie od góry wystającym ciastem i pozostałymi warstwami. Smarujemy masłem.  

  • Krok 6:

    Pieczenie: spanakopita ze szpinakiem zarumieni się i stanie się chrupiąca po około 20 minutach pieczenia. Wyjmujemy ją z piekarnika i odkładamy na chwilę, żeby odpoczęła.  

  • Krok 7:

    Podanie: ciasto porcjujemy za pomocą noża i podajemy na ciepło. Dekorujemy natką pietruszki. 

Porady

  • Zamiast rozpuszczonego masła do smarowania płatów ciasta filo możemy użyć oleju roślinnego o neutralnym smaku lub oliwy. 
  • Używamy szpinaku baby, który ma delikatne, małe liście i jest odmianą najczęściej występującą w sklepachą. Jeśli jednak kupiliśmy szpinak zwyczajny, usuńmy z niego twarde łodygi i pamiętajmy o poszatkowaniu go. W ostateczności możemy użyć produktu mrożonego.  
  • Spanakotiropita, czyli placek ze szpinakiem i z serem, tradycyjnie zawiera ser feta. Możemy go jednak zamienić na ricottę lub inny wyrób nabiałowy o kremowej konsystencji. Możemy także dodać kefalotyri, który jest twardym białym serem owczym produkowanym w Grecji.  
  • Popularnymi dodatkami do farszu są suszone pomidory i oliwki kalamata, które świetnie współgrają ze śródziemnomorskimi składnikami. 
  • Ciasto filo ze szpinakiem smakuje nieziemsko na gorąco, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy podawali spanakopitę, kiedy całkowicie wystygnie, w temperaturze pokojowej.
  • Wytrawne ciasto nadziewane szpinakiem doskonale komponuje się z greckim dipem tzatziki, czyli prostym sosem na bazie jogurtu, z ogórkiem, czosnkiem, ziołami i oliwą. 
  • Ciasto filo, którego nazwa pochodzi od greckiego słowa liść, jest bardzo delikatne. Jeśli przekładanie zapiekanki zajmuje nam dużo czasu, musimy uważać, żeby się nie wysuszyło. Płaty możemy przykryć folią spożywczą, a następnie wilgotną ściereczką, dopóki nie będą nam potrzebne. 
  • Jeśli nie zużyliśmy całego ciasta filo, które było w opakowaniu, możemy je zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce przez 3 dni. 
  • Spanakopita z ciasta francuskiego może być dobrym rozwiązaniem, jeśli nie udało nam się dostać ciasta filo. Różnią się one nieco sposobem przyrządzenia, ale mają podobną, warstwową strukturę.  
  • Spanakopita często występuje w postaci nadziewanych trójkącików. W tej formie świetnie sprawdza się jako przekąska na przyjęcia. Przypomina nieco indyjskie pierożki samosy
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Spanakopita i inne wytrawne ciasta ze szpinakiem 

Spanakopita to znane na całym świecie ciasto szpinakowe rodem z Grecji. Możemy je zjeść nie tylko podczas śródziemnomorskich wakacji, ale także w innych częściach Europy. Jego wersja bez jajek i sera spożywana jest przez mieszkańców Grecji w trakcie postu. Wytrawne ciasto ze szpinakiem ma swoje różne oblicza na Starym Kontynencie. Oto niektóre z nich. 

  • Torta pasqualina – tarta ze szpinakiem i jajkiem z północno–zachodniego regionu Włoch, popularna także w Argentynie i Urugwaju. Ciasto francuskie wypełnione jest szpinakiem i ricottą oraz całym jajkiem na twardo. Danie tradycyjnie podawane jest w Niedzielę Wielkanocną.
  • Pita zeljanica – domowa pita ze szpinakiem i serem przygotowywana na Bałkanach. Nadzienie otoczone jest ciastem yufka, czyli turecką odmianą filo. 
  • Banica – przysmak rodem z Bułgarii, podawany na śniadanie. Ciasto filo nadziewa się tutaj głównie słonym białym serem (sirene), ale spotyka się też wersje z warzywami, m.in. ze szpinakiem.  

Jak zrobić własne ciasto filo? Czy warto? 

Miłośnikom domowych wypieków proponujemy zrobienie własnego ciasta filo. W tej bardziej rustykalnej wersji będzie ono nosiło nazwę horiatiko. Składa się zaledwie z 4 składników: mąki, wody, soli i oliwy, ale cała trudność polega na umiejętnym rozwałkowaniu i rozciąganiu ciasta na bardzo cienkie płaty. Jest to bardzo pracochłonny proces. Wymaga nie tylko cierpliwości, ale także energii i dużej przestrzeni roboczej. Podobnie jak ciasto francuskie filo można z łatwością kupić w sklepie, dlatego większość osób wybiera to rozwiązanie. Dzięki temu można stworzyć nie tylko szybkie, wytrawne ciasta i przekąski, ale także desery, takie jak słynna baklava

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne