Spaghetti z tuńczykiem

Szybki i prosty obiad Przygotowanie: 20 minut Porcja: 390 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Spaghetti z tuńczykiem

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
390 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 25 dag tuńczyka w oleju
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 5 dag startego żółtego sera (najlepiej parmezanu, ew. tylżyckiego)
  • 2 pomidory
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sicie.
  2. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Tuńczyka osączyć, olej zachować. Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki.
  3. 2 łyżki oleju z tuńczyka podgrzać w rondlu, wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać, dusić kilka minut. Wlać śmietanę lub jogurt, dodać pokrojone pomidory, przyprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem, wymieszać, zagotować. Dodać gorący makaron, wymieszać, posypać serem.
  4. Spróbuj
  5. Gotowy sos z tuńczyka możesz zmiksować, dodać 1–2 łyżeczki żelatyny (namoczonej i rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody), wymieszać i schłodzić, a otrzymasz na przekąskę elegancki mus.
ryby obiad kolacja spaghetti tuńczyk ser żółty makarony na śmietanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze