Spaghetti a la carbonara z serkiem topionym

Ocena:

4.49 (150)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przepis opracowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczkę.

Składniki:

  • 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 7 plastrów boczku
  • 150 ml mleka
  • Sól i pieprz

Spaghetti a la carbonara z serkiem topionym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.

Porady

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne