Spaghetti z sosem bolońskim

Doskonałe danie dla dwojga.Wspaniale nadaje się na obiad jak i romantyczną kolację.

Dodany przez: BlueHair

Spaghetti z sosem bolońskim

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
800 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Sos boloński:
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 80g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1/4 bulwy selera korzeniowego
  • 300g mięsa mielonego
  • 40g koncentratu pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 1/2 l wody
  • 1/2 l słodkiej śmietanki
  • 1 liść laurowy
  • Na czubku noża starta gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz
  • Spaghetti:
  • 500g spaghetti (lub innego gatunku makaronu wg.uznania)
  • 5 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • Przybranie:
  • starty parmezan i listki bazyli

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu:
  2. 1.Roztopić tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojony boczek.
  3. 2.Dołożyć pokrojoną cebulę, marchew i seler.Smażyć przez 2 min.
  4. 3.Wymieszać mięso mielone i koncentrat pomidorowy.
  5. 4.Dodać pokrojone pomidory i przyprawy, wlać 1/2 l wody.
  6. Teraz zmniejszyć moc gotowania do 1 stopnia.
  7. Często mieszać sos by nie przywarł do rondla,gotować go powoli nie przykrywając rondla ok.60 min.
  8. 5.Wmieszać słodką śmietanę, osolić, przyprawić pieprzem i wyjąć z sosu liść laurowy.
  9. Przygotowanie spaghetti: (przyrządzać ok.20 mi przed podaniem)
  10. 1.Do 5 l osolonej wrzącej wody wrzucić 500 g spaghetti i wlać do wody olej.
  11. 2.Zamieszać, żeby makaron się nie przykleił.Gotować 7-10 min.
  12. 3.Sprawdzić czy makaron się ugotował wyciągnąć jedną nitkę powinna być jędrna.
  13. 4.Spaghetti wrzucić na sito .po odcedzeniu wsypać z powrotem do garnka.
  14. 5.Skropić olejem żeby nitki się nie sklejały.
  15. 6.Rozkładać na talerze za pomocą widelca i łyżki.
  16. Polać sosem i udekorować parmezanem.
obiad sos spaghetti
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze