Spaghetti z omułkami

Wykwintne danie rodem znad morza Śródziemnego :)

Dodany przez: czarna6kijana

Spaghetti z omułkami

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 70-100g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub durum)
  • miseczka rozmrożonych omułków bez skorupek
  • łyżeczka oliwy
  • mały ząbek czosnku- drobno posiekany
  • odrobina białego wina wytrawnego do podlania
  • sól
  • szczypta chili
  • po szczypcie bazylii, oregano, estragonu
  • garstka siekanych i uprażonych migdałów (ze skórką)
  • garść świeżo siekanej pietruszki
  • szczypta startego na proszek parmezanu, pecorino lub grana padano

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę na średnim ogniu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wrzucamy omułki, podsmażamy chwilę i podlewamy odrobiną wina. Zwiększamy gaz i doprowadzamy wino do wrzenia. Gotujemy tak omułki przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą, chili, suszonymi ziołami. Gotujemy jeszcze chwilę, mieszamy dokładnie na patelni z ugotowanym spaghetti i wykładamy na talerz. Posypujemy pietruszką, parmezanem (lub grana padano, pecorino) i migdałami.
  3. Włosi wypiliby do takiego dania lampkę wina, ja wybrałam sok pomidorowy ze względu na brak warzyw w daniu (chciałam zachować minimum dodatków, żeby omułki grały pierwsze skrzypce) i moją niepełnoletniość oraz... hm, po prostu nie lubię alkoholu. Mało popularne wśród moich rówieśników, ale jednak się zdarza.
  4. Smacznego!
owoce morza ryby makaron obiad spaghetti małże omułki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze