Spaghetti z omułkami

Ocena:

4.44 (197)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby

Wykwintne danie rodem znad morza Śródziemnego :)

Składniki:

  • 70-100g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub durum)
  • miseczka rozmrożonych omułków bez skorupek
  • łyżeczka oliwy
  • mały ząbek czosnku- drobno posiekany
  • odrobina białego wina wytrawnego do podlania
  • sól
  • szczypta chili
  • po szczypcie bazylii, oregano, estragonu
  • garstka siekanych i uprażonych migdałów (ze skórką)
  • garść świeżo siekanej pietruszki
  • szczypta startego na proszek parmezanu, pecorino lub grana padano

Spaghetti z omułkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek i podsmażamy chwilę na średnim ogniu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wrzucamy omułki, podsmażamy chwilę i podlewamy odrobiną wina. Zwiększamy gaz i doprowadzamy wino do wrzenia. Gotujemy tak omułki przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą, chili, suszonymi ziołami. Gotujemy jeszcze chwilę, mieszamy dokładnie na patelni z ugotowanym spaghetti i wykładamy na talerz. Posypujemy pietruszką, parmezanem (lub grana padano, pecorino) i migdałami.
  • Włosi wypiliby do takiego dania lampkę wina, ja wybrałam sok pomidorowy ze względu na brak warzyw w daniu (chciałam zachować minimum dodatków, żeby omułki grały pierwsze skrzypce) i moją niepełnoletniość oraz... hm, po prostu nie lubię alkoholu. Mało popularne wśród moich rówieśników, ale jednak się zdarza.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne