Spaghetti z dzikimi szparagami

Spaghetti z dzikimi szparagami to lekkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Idealnie sprawdzi się na ciepłe letnie dni. Spaghetti z dzikimi szparagami to smaczny posiłek do wypróbowania w sezonie szparagowym.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 172 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Szparagi wrzucamy do wrzącego bulionu, gotujemy ok. 5 min, osączamy. Masło roztapiamy na małym ogniu. Wrzucamy gorgonzolę i podgrzewamy przez 2 min, mieszając drewnianą łyżką, aż się roztopi. Wlewamy śmietanę oraz wino i podgrzewamy dalej przez 1 minutę, stale mieszając, aby alkohol odparował. Mieszamy z natką pietruszki, przyprawiamy wędzoną papryką i pieprzem. Odstawiamy.
  • iStock-szparagi-2.Makaron gotujemy al dente w dużym garnku wrzącej osolonej wody. Odcedzamy, wrzucamy do tego samego garnka. Dodajemy szparagi, wlewamy sos serowy i delikatnie mieszamy przez 1 min, aby smaki się połączyły. Podajemy od razu, posypane suszonymi pomidorami.

Porady

Spaghetti z dzikimi szparagami zawiera w przepisie:

  • pęczek dzikich szparagów, pozbawionych końcówek
  • 200 g pokrojonej gorgonzoli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy