spaghetti bolognese z papryką

Lubię kreatywność i eksperymenty w kuchni. Zatem mam dla was przepis na zmodyfikowane bolognese, ale smaczniejsze niż tradycyjne :)

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
5 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 300g makaronu spaghetti
  • 100g sera żółtego
  • 500g mięsa mielonego (wołowe lub z szynki wieprzowej)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • Puszka pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • Średni ogórek małosolny (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Paprykę, pomidory z puszki, cebulę, czosnek i ogórka blendujemy na gładką masę, dodajemy podanych przypraw według uznania.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Smażymy na małym ogniu, na dużej patelni, z dodatkiem oleju aż woda wyparuje (ok.10 min) rozdrabniając przy tym mięso na jak najmniejsze kawałeczki.
  4. Do mięsa wlewamy masę z warzyw i cały czas mieszamy. Po ok 10-15 minutach jeśli sos jest zbyt rzadki zaklepujemy odrobiną mąki (do szklanki dajemy 1 łyzkę stołową mąki, dodajemy trochę zimnej wody i mieszamy dokładnie widelcem, by nie było grudek. Powoli wlewamy do sosu intensywnie go mieszając.
  5. Porcje makaronu posupujemy startym serem i zalewamy gorącym sosem.

Wskazówki

Ogórek w sosie bolognese to dość nietypowe. Nie wiem co mnie tknęło, aby to zrobić, ale był to strzał w 10-tkę. Nadaje on świeżości w tym intensywnym i dość ciężkim daniu. Smacznego :)

spaghetti bolognese Makaron bolognese makaron z sosem bolognese spagetti boloneze spaghetti z mięsem mielonym
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze