Spaghetti all'amatriciana

Ocena:

4.47 (163)

  • dla 4 osób

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania.

Składniki:

  • 500 gramów spaghetti
  • 125 gramów guanciale di Amatrice (wędzone wieprzowe podgardle)
  • 100 gramów startego sera pecorino di Amatrice
  • Łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • Odrobina wytrawnego białego wina
  • 6-7 pomidorów lub 400 gramów obranych pomidorów w puszce
  • Pikantna papryczka peperoncino
  • Sól

Spaghetti all'amatriciana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną) wlewamy oliwę i wrzucamy papryczkę peperoncino oraz pokrojone na kawałki guanciale. Podsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy wino. Zdejmujemy z patelni guanciale, dobrze je odsączamy i odkładamy – najlepiej przetrzymując je w ciepłym miejscu tak, aby zbytnio nie wyschło i aby pozostało miękkie i pełne smaku.
  • Wrzucamy na patelnię obrane ze skórki, pokrojone wzdłuż pomidory (z których wcześniej wycięliśmy szypułki). Doprawiamy solą, mieszamy i smażymy przez kilka minut.
  • Zdejmujemy z patelni papryczkę i wrzucamy wyjęte wcześniej guanciale. Chwilę gotujemy i całość mieszamy.
  • W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Dobrze ją odcedzamy i przekładamy do miski, dodając starty ser pecorino. Po kilku sekundach wlewamy sos. Mieszamy i dodajemy jeszcze trochę sera pecorino.

Porady

Z powodu ograniczonej dostępności wskazanych produktów guanciale di Amatrice możemy w Polsce zastąpić zwykłym guanciale lub wędzonym boczkiem, a ser pecorino di Amatrice innym rodzajem pecorino, na przykład pecorino romano, dostępnym w większych sklepach.

Zobacz też: Spaghetti czosnkowo-pomidorowe

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne