SOUVLÁKIA – szaszłyki z jagnięciny

Przygotowanie: 90 minut Porcja: 470 kcal Składniki na 4 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

SOUVLÁKIA – szaszłyki z jagnięciny

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
470 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 80 dag jagnięciny
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • plasterki cebuli i starta marchewka do przybrania
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę. Rozmaryn umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Z soku z cytryny, cukru, musztardy, pieprzu, rozmarynu i czosnku zrobić marynatę.
  2. Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso osączyć z marynaty i nadziewać na 8 patyczków do szaszłyków. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Szaszłyki zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić pokrojoną cebulę. Dolać wino, zagotować i dolać bulion, przyprawić, włożyć mięso i gotować, aż sos odparuje.
  3. Szaszłyki podawać z surową cebulą i startą marchewką.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
mięso szaszłyki obiad przekąska jagnięcina rozmaryn szaszłyki z jagnięciny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze