Sos z żołądków wg Ewy Z.

coś dla fanów drobiowych żołądków;)

Dodany przez: ANECIK1980

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • żołądki drobiowe 1 kg
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • kostka bulionowa
  • śmietana 36 % 250 ml
  • mąka 1,5 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • koperek

Przygotowanie

  1. Żołądki czyścimy, dobrze myjemy, kroimy w paseczki i zalewamy wodą tak by je pokryć. Gotujemy do miękkości z warzywami, listkiem, zielem angielskim i kostką bulionową.
  2. Gdy żołądki już są miękki na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mąkę a następnie wlewamy po trochu wywaru z żoładków. Śmietanę rozrabiamy szklanką sosu z patelni i dodajemy do pozostałej części, dorzucamy do patelni żołąki i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy sporo koperku.
obiad sos żołądki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze