sos_z_pieczonych_pomidorow

Sos z pieczonych pomidorów

Ocena:

4.51 (163)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Aromatyczny sos z pieczonych pomidorów, doskonał do pizzy, makaronu, warzyw, mięsa !

Składniki:

  • 500 g pieczonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie posmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę.
  • Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne