Aromatyczny sos z pieczonych pomidorów, doskonał do pizzy, makaronu, warzyw, mięsa !
Składniki:
500 g pieczonych pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie posmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę.
Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.