Sos tzatziki

Ocena:

4.44 (178)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Sos tzatziki to orzeźwiający, grecki dip, który powstaje na bazie jogurtu, ogórków, czosnku oraz oliwy. Stanowi niezastąpiony dodatek do grillowanych mięs, pieczonych ryb, a nawet świeżych warzyw. Świetnie smakuje także z frytkami lub chrupiącym pieczywem. Sos tzatziki przygotujemy w ekspresowym tempie.

Składniki:

  • jogurt grecki  200 g

  • ogórek  2 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • koperek  20 g

  • sól  3 g

Sos tzatziki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórki: myjemy je, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy warzywa i odkładamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy je na sitku.

  • Krok 2:

    Czosnek: obieramy ząbek i przeciskamy go przez praskę. Następnie przenosimy go do miseczki. Dodajemy oliwę. Mieszamy składniki.

  • Krok 3:

    Sos tzatziki: do oliwy z czosnkiem dodajemy ogórki oraz jogurt grecki. Wszystko doprawiamy, a następnie dokładnie mieszamy. Koperek myjemy, osuszamy oraz siekamy. Na końcu posypujemy nim dip. Całość skrapiamy oliwą i dekorujemy plasterkami ogórków.

Porady

  • Sos tzatziki przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Pamiętajmy, żeby wcześniej zamknąć go w szczelnym pojemniku lub zakryć folią do żywności.
  • Koperek możemy z powodzeniem zastąpić miętą, natką pietruszki, oregano lub szczypiorkiem. Zioła dokładnie myjemy, a następnie siekamy i posypujemy nimi dip.
  • Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się gęsty jogurt o dużej zawartości tłuszczu. Składnik ten odpowiada za wyjątkowy smak i kremową konsystencję dipu.
  • Zamiast soku z cytryny bez problemu użyjemy octu winnego.
  • Polecamy sięgać po oliwę, która powstała w wyniku tłoczenia na zimno, czyli tzw. extra virgin. Cechuje się ona wspaniałym aromatem i smakiem. Ponadto produkt ten jest bogaty w cenne przeciwutleniacze. 
  • Jeśli mamy ochotę, możemy zwiększyć ilość czosnku. Należy jednak zaznaczyć, że w takiej sytuacji sos będzie odznaczał się nieco ostrzejszym smakiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos tzatziki – z czym go podać?

Tzatziki to kremowy, orzeźwiający dip, który najczęściej podajemy z:

  • mięsem – wołowina oraz wieprzowina świetnie komponują się z greckim dipem. Mięso możemy upiec, usmażyć lub wrzucić na ruszt do grilla,
  • frytkami – chrupiące, smażone ziemniaki warto polać nie tylko ketchupem i majonezem, ale również sosem tzatziki,
  • szaszłykami z kurczaka – przygotujemy je na bazie mięsa drobiowego, papryki, pieczarek oraz cebuli,
  • warzywami – sprawdzą się tutaj zarówno te pieczone, jak i świeże. Ponadto grecki dip to dobra alternatywa dla jogurtowego dressingu do sałatek,
  • pieczywem – bułka, bagietka lub zwykła kromka chleba rewelacyjnie smakuje z dodatkiem sosu tzatziki oraz plasterkiem wędliny.

Sos tzatziki – o co możemy go wzbogacić?

Podstawowy przepis na sos tzatziki skrywa w sobie tylko kilka składników. Najczęściej znajdziemy w nim jogurt, ogórki, czosnek lub oliwę. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo wzbogacić go o:

  • majonez – wystarczy dodać do sosu tylko jedną łyżkę tego jajecznego kremu. Produkt ten nada potrawie delikatnej, słodkiej nuty,
  • ser feta – to świetny pomysł dla wszystkich fanów słonych dipów. Sos tzatziki łączymy z niewielką ilością pokruszonego sera,
  • ogórki kiszone – fantastycznie podniosą wartość odżywczą sosu. Przed wymieszaniem ich z resztą składników, odsączamy je, a następnie kroimy w drobną kostkę,
  • twaróg – sprawi, że sos stanie się jeszcze bardziej kremowy i gęsty,
  • śmietanę – najlepiej sprawdzi się tutaj ta kwaśna o 12% lub 18% zawartości tłuszczu. W takiej sytuacji możemy pominąć dodatek soku z cytryny.

Inne pomysły na sosy jogurtowe

Na bazie jogurtu naturalnego możemy przygotować wiele pysznych sosów. Poniżej podajemy kilka propozycji:

  • sos czosnkowy – wyczarujemy go z jogurtu, majonezu oraz dużej ilości czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem,
  • sos chrzanowy – odznacza się wyjątkowo ostrym smakiem. Najczęściej podajemy go w towarzystwie pieczonej lub gotowanej kiełbasy,
  • sos paprykowy – cechuje się pięknym, pomarańczowym kolorem i niesamowitym aromatem. Stanowi świetny dodatek do szaszłyków,
  • sos awokado – jest wyjątkowo zdrowy. W jego skład wchodzą tylko dwa składniki: jogurt oraz awokado. Wspaniale komponuje się ze świeżym pieczywem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne