Sos ze szparagów

Ocena:

4.49 (197)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos ze szparagów to kremowy dodatek do makaronu, mięsa, ryb lub dań wegetariańskich. Powstaje na bazie aksamitnego beszamelu z dodatkiem czosnku. Można go wzbogacić słodką śmietanką, serkiem topionym lub mascarpone. Podczas gdy to wyjątkowo smaczne warzywo zawojowało wiosenne menu większości restauracji, z powodzeniem da się je przygotować też w zaciszu własnego domu. Sprawdźcie, jak zrobić apetyczny sos szparagowy do mięsa lub makaronu.

Składniki:

  • białe szparagi  250 g

  • czosnek  5 g

  • masło  20 g

  • mąka pszenna  20 g

  • mleko  350 ml

  • parmezan  15 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

Sos ze szparagów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi: myjemy i obieramy. Odcinamy twarde końcówki. Gotujemy łodygi w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Po wyjęciu z garnka przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Zasmażka: masło rozpuszczamy w rondelku. Podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy składniki za pomocą rózgi kuchennej, aż otrzymamy pastę o gęstej konsystencji. Dolewamy mleko. Doprowadzamy płyn do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. 

  • Krok 3:

    Sos ze szparagów: do bazy z beszamelu dodajemy ugotowane białe szparagi i parmezan. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na jednolity sos. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Porady

  • W naszym przepisie bazę dla szparagów stanowi sos beszamelowy. Zamiast przyrządzać zasmażkę z masła i mąki możemy także zmiksować białe łodyżki ze słodką śmietanką i serkiem topionym lub mascarpone. Taki sos będzie jeszcze bardziej kremowy i doskonale wzbogaci wszelkie dania z makaronu i kurczaka
  • W myśl filozofii zero waste możemy zrobić także sos z końcówek szparagów. Są one twardsze niż reszta łodygi, ale po ugotowaniu da się je zmiksować z beszamelem lub śmietanką. Powstały w ten sposób krem należy przecisnąć przez sitko, żeby pozbyć się włókien. Końcówki szparagów można również wykorzystać do zrobienia aromatycznego bulionu warzywnego. 
  • Sos ze szparagów do makaronu lub mięsa świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, rozmaryn lub tymianek.  
  • Proponujemy użycie białych łodyg. Dzięki temu powstanie sos ze szparagów o pięknym, jednolitym, kremowym kolorze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać ich zieloną odmianę. Młodych okazów nie musimy obierać. Nie potrzebują długiej obróbki termicznej. Wystarczy im 5 minut w gorącej wodzie lub na patelni.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego wykorzystać sos ze szparagów? 

Sos szparagowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Warto komponować go z lekkimi, wiosennymi potrawami. Świetnie smakuje w towarzystwie: 

  • ryby – zwłaszcza jeśli podlejemy sos białym winem. Sos ze szparagów to doskonały akompaniament dla dań takich jak grillowany łosoś lub dorsz z piekarnika
  • mięsa – szczególnie dobrze podkreśla smak delikatnej piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Sos szparagowy do mięsa warto wzbogacić posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
  • makaronu – może być to proste danie wegetariańskie, wystarczy wtedy wymieszać spaghetti lub penne z sosem, skropić dobrą oliwą i posypać parmezanem. Makaron można także wzbogacić dodatkiem mięsnym, na przykład boczkiem lub mieloną wołowiną.  
  • warzyw – kremowy sos szparagowy pasuje również do potraw jarskich, takich jak stek z kalafiora lub grillowane szaszłyki z bakłażana i cukinii.    

Sos do szparagów 

Wiemy już, że zarówno zielone, jak i białe łodyżki doskonale łączą się z beszamelem. Jeśli jednak szukacie pomysłu na podanie takich dań jak proste szparagi z patelni lub piekarnika, podpowiadamy, jakie sosy idą z nimi w parze: 

  • Sos holenderski – do jego przyrządzenia będą nam potrzebne jedynie żółtka, masło klarowane i sok z cytryny. To król wśród francuskich sosów, który świetnie łączy się z daniami ze szparagów, ryb i jajek. 
  • Sos berneński – bliski kuzyn sosu holenderskiego. Niezwykły aromat nadają mu szalotka i estragon
  • Sos ranczerski – dip na bazie majonezu i maślanki z dodatkiem czosnku i ziół. Podobno Amerykanie używają go do wszystkiego, dlaczego nie do szparagów? 
  • Sos musztardowy lub chrzanowy – jeśli lubimy ostrzejsze smaki. Tego typu dodatek doskonale pasuje do przekąsek takich jak szparagi zawijane boczkiem lub szparagi w szynce parmeńskiej. 

Co jeszcze można zrobić ze szparagów? 

Kiedy sezon na szparagi trwa w najlepsze, my z radością przyrządzamy lekkie sałatki, kremowe zupy, przekąski, zapiekanki i wiosenne makarony. Świetnym nośnikiem świeżego, roślinnego smaku jest sos ze szparagów, ponieważ możemy go dodać do wszystkiego, a na dodatek nie musimy się martwić, czy uzyskamy odpowiednią strukturę warzywa – ugotowane łodyżki i tak miksujemy na gładki krem. W maju i czerwcu z pewnością znajdziemy mnóstwo innych inspiracji na ich wykorzystanie. Miłośnicy lekkiego lunchu pokochają sałatkę ze szparagami i truskawkami lub klasyczną wersję z jajkiem na twardo. Natomiast na sycący obiad poleca się polędwiczka ze szparagami lub aksamitna zupa krem. Zwolennikom dań jednogarnkowych proponujemy przygotowanie makaronowej zapiekanki ze szparagami i kurczakiem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne